Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Od miesiąca walczę z nierównymi obrotami w swoim E46 316TI N42. Silnik dopóki dobrze się nie rozgrzeje cały się trzęsie, chodzi tak jakby źle spalał mieszankę.

Wymieniłem już przepływomierz (oryginał BOSCH) , podmieniałem cewki, świece i nic to nie pomagało. Pod komputerem INPA nie pokazuje błędów .

Może miał ktoś podobny przypadek i udało się problem rozwiązać ?

Edytowane przez speed27
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciągle walczę z tymi obrotami i brakuje już pomysłów, wczoraj wymieniłem odmę wraz z przewodami ale poprawy brak .

Czy naprawdę Wasze N42 nigdy nie chorowały na coś takiego ?

Opublikowano

Mam podobnie. Zaczęło się tuż po zimie czyli luty-marzec. Odpala na dotyk ale lepiej się nie ruszać przez minutkę czy dwie z miejsca, bo każda próba dodania gazu w celu ruszenia z miejsca najczęściej kończy się gaszeniem silnika. Mechanik podmienił mi przepływomierz ale trudno było stwierdzić czy jest poprawa, na razie radze sobie tak że odpalam ją szybciej i chwilkę czekam, bez dodawania gazu(puszczanie sprzęgła) toczy się idealnie nawet zaraz po odpaleniu ale jak chcę dodać gazu bo górka czy coś reakcja taka jak zwykle.

Jak silnik się rozgrzeje chodzi idealnie , jak ją zgasze i odpale, znowu prycha i trzęsie budą. Nie jest ani lepiej ani gorzej choć to trwa ponad pół roku, a samochodem jeżdże codziennie kilkadziesiąt km.