Skocz do zawartości

316i M43 - Nowy katalizator - uniwersalny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, gdy kupiłem swoją M43b16 na początku roku miała wycięty kat i wstawioną rurę, ze względu cen nowych katalizatorów zdecydowałem się na wstawienie w miejsce kata tłumika przelotowego.

Niestety auto ma słabe osiągi i podwyższone spalanie i co najgorsze śmierdzi spalinami i na analizatorze ma wysoką emisje co2.

Chciałbym wstawić jakiś uniwersalny katalizator (są po prostu o wiele tańsze od oryginału) pytanie tylko jaki będzie najlepszy).

Proszę kogoś o porady (kogoś kto ma pojęcie na temat układu wydechowego)

Jakie parametry kata szukać - średnica itp aby był jak najbardziej zbliżony do oryginalnych wartości?

Opublikowano

Katalizator uniwersalny metalowy dobiera się zależnie od pojemności silnika,oraz średnicy rury.

Ja kupiłem uniwersalny metalowy i po wspawaniu w miejsce pustej puchy ,poprawił się osiągi ,przede wszystkim dół.

Katalizator metalowy ma większą przepustowość o 30 %,oraz jest mniej narażony na uszkodzenia mechaniczne niż katalizator ceramiczny.

Wystarczy katalizator spełniający normę EURO 2

Producent kata jaki kupiłem to LINDO GOBEX ,mam go już 2 lata i jest ok.