Skocz do zawartości

Jakie jest spalanie na tempomacie 520i, 530D z lat 2003-05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w tytule, jakie odnotowaliście spalania na tempomacie przy prędkościach:

90, 100, 110, 120, 130 i 140 km/h na autostradzie, bez przyśpieszań, bez korków, relif umiarkowany

Dobrze by było gdyby to były wyliczone spalania z zatankowanej benzyny/diesla a nie z kompa, jeżeli z kompa to jeżeli posiadacie wiedzę na temat okłamywania kompa to też proszę podać o ile.

możliwie jak najdłuższa trasa.

chodzi mi głównie o dwa silniki 520i (manual) i 530d (automat) z lat 2003, 2004 i 2005

pytanie czysto akademickie które pomoże mi określić spalanie w przyszłości

Dziękuję za wszystkie podane dane

wiem że tematów o spalaniu było już dużo ale ja nie pytam o wasze średnie spalania, proszę nie komentować typu:

"spalą tyle samo", "co ci to da...", "w granicach 6-9 l/100km..."

Pytanie jest precyzyjne i o takie odpowiedzi proszę

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

530dA - przy 100 km/h przejechałem tylko na tempomacie autostradą A4 ponad 40 km i spalanie z komputera 4,8 ! wg pomiarów ze zbiornika pokazuje dość dokładnie.

przy 150-160 km/h przejechałem na tempomacie ( ale przyspieszenia i hamowanie były) autostradą A4 ponad 400 km i spalanie z komputera 6,5

Przy średniej prędkości 160 km/h więc jazda szarpana spalanie 8,3 na autostradzie ( zdecydowanie nie na tempomacie)