Skocz do zawartości

318i temperatura silnika i cieknaca chłodnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1)Jako że od 2 dni dopiero jestem posiadaczem e36 318i mam pytanie, po odpaleniu auto nagrzewa się bardzo szybko, temperatura po ok 3-5min dochodzi do połowy zegara i tak się utrzymuje, czy to normalne? poprzednio miałem E30 320 oraz astrę f, w obu tych autach temperatura była zależna od tego co dzieje się z autem, podczas jazdy ok na polowie zegara ale jak już stałem w korku czasami dochodziła do 3 kreski a tutaj w e36 niezaleznie od tego czy jadę 120km/h czy stoję w miejscu z zapalonym silnikiem zawsze jest idealnie na środku. czy to jest normalne? martwi mnie to trochę bo zauwazyłem delikatny wyciek z chłodnicy na górze w miejscu gdzie dochodzi wąż gumowy, przy nagrzanym silniku kapie trochę. poza tym jak zgaszę auto i wracam po 10min to nadal trzyma się na środku nie spada nawet trochę, po dłuższym postoju np w nocy jest ok idzie od zera. czy możliwe że czujnik jest uszkodzony ze nie idzie dalej? od zera normalnie łapie i dochodzi do połowy..

2)drugie pytanie - kapie mi z chłodnicy na górze koło zbiorniczka wyrównawczego tam gdzie wchodzi wąż gumowy, widac że ten plastik był klejony i teraz pytanie - czy można to zakleić jeszcze raz? czym? macie jakieś dobre środki? chłodnica sama w sobie jest ok leci z tego plastikowego mocowania węża na górze, sprawdzałem i jest to chyba integralna część chłodnicy więc wolał bym nie wymieniać całej skoro jest dobra?

3)czy w e36 jest jakaś kontrolka na desce od temperatury która zapala się gdy będzie zbyt wysoka?

Opublikowano

1. Tak ma być

2. Możesz spróbować ale wątpię by coś to dało, tam jest duże ciśnienie, może Cię czekać wymiana chłodnicy.

3. jest czerwona lampka na wskaźniku temp. jak pójdzie wskazówka w prawo to się zapali.

tel. 514.99.46.99