Skocz do zawartości

[E39] Problem z elektrycznie regulowana kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem e39 96' 2.8i M52 sedan i mam problem z elektrycznie regulowana kierownica...Szukam bledow i nie moge znalezc, szukalem w internecie postow na ten temat moze jakis ciekawostek albo cos co kolwiek zwiazanego i nic kompletnie nic nie ma..... Wyczytalem ze el.kierownica moze byc podpieta pod el grzane siedzenia wiec sprawdzilem bezpieczniki i sa sprawne inni pisali ze pod el reg kierowcy ale ja czegos takiego nie mam no ale patrze i bezpiecznik tez sprawny rozkrecilem kolumne sprawdzalem co i jak i tez nic malo tego to na manetce jest zasilanie minusowe wiec kable raczej to nie sa no to sprawdzilem manetke tutaj znowu niespodzianka moj przyjaciel miernik pokazal ze wszystko w porzadku (sprawdzalem po przeplywie pradu) mozxe wtyczka jakos nie styka sprawdzam i tez nic. Moze jakims dziwnym trafem jest podlaczona pod modul komfortu co mnie po prostu zdziwilo ze na tak glupi pomysl wpadlem no ale sprawdzilem dalej nic kable sie nie zgadzaja.... Konsternacja-pomysl-sprawdzam silniczki przy kolumnie i tutaj znowu zagadka sa 2 silniki jeden po lewej drugi po prawej z wezykami i teraz znowu zagadka, servotronic ? Nie na pewno nie , Wspomaganie ?? Raczej tez nie- to musi byc regulacja, sprawdzam napiecia a tam +12 na czerwonym +12 na czarnym -12 na brazowym... Zagadka bo moze dziala na zasadzie zmiany polaryzacji no nic sprawdzam drugi to samo, znalazlem jakis modul sprawdzam go i sie okazuje ze to modul MFL od multifunkcji.... Nie wiem juz co sie dzieje nie mam pomyslu sprawdzalem wiazke ale wiazka umknela mi przy licznikach a nie chce go calego rozpruwac bez zadnej teoretycznej wiedzy bo nikt nie pisze o tym w internecie tak jakby to sie wogole nie psulo albo nie istanialo...Moze jakis przekaznik gdzies jest ktory jest trafiony a ja nie wiem o jego istnieniu albo nie moge go znalezc. Kable od manetki el. reg sa o polowe ciensze niz te od silnikow wiec raczej to nie sa kable od doprowadzania napiecia chociaz moge byc w bledzie. Moze to nie sa silniki od el. regulacji ? Mial ktos podobny problem i go rozwiazal albo posiada ktos pomocna mi wiedze w tym temacie ? Bede bardzo wdzieczny za jaka kolwiek pomoc ba ta niedzialajaca kierownica to jest udreka...

Opublikowano

Problem rozwiazany... Rozkodowalem numer VIN i okazalo sie ze powinienem miec elektryczne fotele z pamiecia ktorych nie mam a wraz znimi nie mam tez modulu dlatego kierownica nie dziala...Nie doszedlem do tego szybciej bo poprzedni wlaciciel nawet wiazke wyciagnal...

Dziekuje wszystkim za skora pomoc w tym temacie ;)

Opublikowano

To dokup sobie wiązkę albo oddaj do elektryka żeby Ci dorobił i kierownica będzie działać.

Jeśli masz cały mechanizm, silniczki, manetkę itp to wystarczy podłączyć zasilanie i wszystko będzie działać, zabezpieczyć to bezpiecznikiem i będzie git.

Albo dokupić el.fotele z modułem i wiązką i podłączyć wszystko tak jak było w oryginale.

Swoją drogą to nie sprawdzałeś VINu przed zakupem auta? Nawet w sumie sprawdzać VINu nie trzeba bo el.fotele zawsze szły w parze z pamięcią i el.kolumną kierownicy, jak jest jedno to musi/musiało być drugie.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano

Sprawdzalem VIN tylko w momencie zakupu samochodu obchodzily mnie inne rzeczy i to na moje nieszczescie mi umknelo. Teraz to juz doczytalem ze powinno isc w parze. Przed tem nie wiedzialem... Madry polak po szkodzie. A o dziwo nie mialem nawet pustego miejsca w drzwiach po pamieci a to mysle ze bym wychwycil.... Wiem jakie elementy trzeba dokupic w tym wiazke przerabialem to juz a bezpiecznik mam brakuje tylko modulu i elektryki siedzen.

Po pamieci w sensie "przelacznika kierowcow"