Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wczoraj jestem wlascicielem e36 318i, niestety nie działają szyby i szyberdach elektryczny. Gosciu od ktorego kupilem mówi ze trzeba wymienic modul komfort, wyczytałem że znajduje się on gdzieś za schowkiem pasażera, rozebrałem schowek ale za nic nie mogę tego znaleźć :/ proszę o pomoc w zlokalizowaniu :) załączam zdjęcie jak wyglądam moje e36 po wyjęciu schowka.

http://img851.imageshack.us/img851/8541/20110918404.jpg

ps. czy ten moduł także steruje spryskiwaczem szyby przedniej? bo on tez mi nie działa...

Opublikowano
te co są - tak. nie wiem czy tak powinno być, autko przyjechało w 2008r z włoch i rozpiskę bezpieczników mam po włosku więc nie wiem o co chodzi ale wg rysunku który jest pod pokrywą na górze są 2 grupy bezpieczników po 10szt numeracja 1-10 i 11-20. U mnie w pierwszej grupie jest 5 bezpieczników a w drugiej 6 więc 9 miejsc pozostaje puste, nie wiem czy tak ma byc??
Opublikowano

sprawdziłem jeszcze pod kolumną kierownicy - też nic nie ma - zdjęcie poniżej

http://imageshack.us/photo/my-images/809/20110919406.jpg

czy mozliwe jest aby byly el szyby i szyberdach bez modulu komfort? nie swieca sie nawet przyciski wiec wyglada to tak jakby nie dochodzili zasilanie. zastanawiam sie czy nie bedzie prosciej jechac do elektryka zeby mi to po prostu podlaczyl na sztywno zeby dzialalo? ale zedrą pewnie :/

Opublikowano

Siemka 4all

Kolego zastanawiam sie od kogo kupiłeś swoją bunie ale wedlug mnie jest ona strasznie wypruta, niech mnie ktoś poprawi jak się myle ale

po 1 primo:

Nigdzie niema tam modułu komfortu ... który wygląda tak

http://img.archiwumallegro.pl/?1038956459

po 2 primo

U mnie w bmw było jeszcze coś takiego:

http://i.ebayimg.com/12/!BrqkNnQBGk~$(KGrHqQH-E!Eu+2dFMhPBL0rw3()(g~~_35.JPG

czyli moduł wycieraczek.

po 3 primo

powinien być jeszcze EWS

http://img.archiwumallegro.pl/?657204767

chyba że ktoś robił swapa w twoim aucie to go usunął

A tak wyglada to w aucie jak jest zamontowane

http://www.darkgyver.fr/reparation-BMW/electricite/images/E36/localisation-composants-E36/modules-E36/EWS-E36/EWS-E36-00.jpg

Gdzie u Ciebie w tym miejscu jest jedna wielka dziura.... :mad2:

Opublikowano
Sprawdzałeś wszystkie bezpieczniki ?

Płakać się chce ze smiechu ......... :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: Jak ma sprawdzić bezpieczniki skoro on tam niema ani jednego modułu które tam powinny być, nawet widać na zdjęciu tak jak by miejsce po wylamaniu tej prowadnicy która jest na moduły bo on nawet tego niema w aucie, tam są takie szyny i przegrodzy coś ala na kasety magnetofonowe. A nawet jak auto seryjnie nie miało modułu komfortu a tylko zwykły centralny zamek to też powinien się tam znajdować sterownik centralnego zamka który z tego co wiem jest taki sam wielki jak moduł komfortu tylko ma mniej wtyczek.

Jeżeli byś kupował moduł komfortu bo np masz tam jakieś luźne wtyczki pasujące da takich gniazd jakie widać na foto w module komfortu to musisz się upewnić z jakiego auta jest moduł który kupisz ponieważ moduły były różnie konfiurowane, np jedno auto miało szyber a jedno 4 szyby elektryczne jedno tylko 2... jezeli kupisz moduł z auta które miało 4 elekt. szyby i szyber to nawet jak np nie masz szybre to bedzie działać.

Ja u siebie wymieniałem moduł to mój oryginalny moduł zamykał drzwi nawet jak były otwarte a klucza nie bylo w stacyjce, a moduł na który wymieniłem zachowywał się tak że przy otwarciu drzwi kierowcy zamykanie szyb było przerywane

Opublikowano

Mogło wyjechać z fabryki bez modułu komfortu ale jeżeli miało centralny to przynajmniej z centralnego musi być tam sterownik który wygląda tak ja moduł komfortu

http://img.archiwumallegro.pl/?1581470992

a takowego u niego też nie widze...... :(

niech kolego powie czy ma immo w kluczyku jak ma to i EWS powienien być, a co do modułu komfortu czy powinien być u niego czy nie to niech ktoś mu rozkoduje VIN i sie dowiemy

Opublikowano

co to jest ten EWS?

moduł wycieraczek jest odpowiedzialny za ich ruch? u mnie wycieraczki działają, nie działa spryskiwacz szyby przedniej, szyby el i szyberdach. centralny działa z kluczyka po przekręceniu, mam na pilocie jakiś przycisk z logo BMW ale widac że dioda na podczerwien ktora tam byla jest wyrwana więc pilot nie działa.

czy bez modułu komfortu da sie to jakiś na sztywno podłączyć tzn zasilanie pod przyciski aby działaly szyby i dach? rozbierałem drzwi, są tam silniczki wiązki itp więc brak jedynie zasilania?

Opublikowano
Mogło wyjechać z fabryki bez modułu komfortu ale jeżeli miało centralny to przynajmniej z centralnego musi być tam sterownik który wygląda tak ja moduł komfortu

Image

a takowego u niego też nie widze...... :(

bo znajduje się pod podstopnicą dla lewej nogi kierowcy , tam go zobaczysz podobnie jest z modułem wycieraczek .Moduł komfortu montowano od 1994 roku a auto kolegi jest starsze.Podobnie sprawa ma się z EWS-em przełom 1994/1995 .Zatem :

Płakać się chce ze smiechu ......... :cry2: :cry2: :cry2: :cry2: :cry2:

Opublikowano

To w takim razie sorry wielkie BIZON.....

Ja miałem z 96 autko i mowiłem na podstawie swojego ale co do modułu komfortu to skoro kolega niema go za schowkiem to powinien chyba miec przynajmniej kable z wtyczkami aby móc go podpiąć wiązka dla modułu komfortu chyba nie byla w opcji pod pojęciem rozszerzona wiązka elektryczna takie cos chyba w standardzie bylo

Opublikowano
co to jest ten EWS?
inaczej immobiliser
nie działa spryskiwacz szyby przedniej
bezpieczniki i sama pompka do sprawdzenia.
szyby el i szyberdach
podobnie bezpieczniki do sprawdzenia ' date='przy przełącznikach masz gruby czerwony przewód sprawdż czy jest na nim napięcie.
centralny działa z kluczyka po przekręceniu, mam na pilocie jakiś przycisk z logo BMW ale widac że dioda na podczerwien ktora tam byla jest wyrwana więc pilot nie działa.

czyli jest w porządku ,nie dioda na podczerwień tylko biała dioda/mini latarka ,jak rozpołowisz obudowę znajdziesz w niej bateryjkę.
Opublikowano
co to jest ten EWS?
inaczej immobiliser

immobilisera nie mam :) chyba w 93 jeszcze nie montowali :)

bateryjka jest, diody brak. czyli to nie pilot tylko latarka? :D

a jeszcze odnośnie tych przełączników - wyglądają na oryginalne, są po bokach dzwigni biegów, jak je wyjąć zeby nie wyrwać? podważyć jakoś? czy trzeba cały tunel środkowy demontować? jeśli tak to jak? :D wiec el szyby i dach w tym roczniku są po prostu na zasilanie z kabli bez modułów?

Opublikowano

Ja niestety pewnych informacji nie mam ale ta na chlopski rozum to według mnie do szyb i szyber dachu musi być jakiś moduł nie koniecznie komfortu.

Weźmy pod uwagę że w BMW jak jest szyba elektryczna to po wcisnieciu mocno guzika od szyb szyba się cała otwiera/zamyka sam przycisk nie jest w stanie zrobić coś takiego, guzik daje tylko sygnał/impuls który zapewne idzie do jakiejś centralki która daję prąd do silniczka szyby na dłuższy czas co pozwala na otwarcie/zamknięcie się calej szyby po naciśnięciu guzika

Co do demontażu przycisków musisz podważyć mieszek od dzwigni zmiany biegów na około. jak troche odejdzie poprostu szarnij trzyma się na zatrzaskach. Później zobaczysz wnętrze środkowego tunelu i potem bedziesz mógł od spodu paluchami wypchnąć przyciski na zewnątrz. Nie kombinuj z podwarzaniem przycisków od góry, bo możesz tak zrobić że podwarzysz tylko wieczko całego przycisku i on zejdzie, a tam są takie blaszki które bardzo łatwo się łamią i potem przycisk nie będzie działał jak powinien wiem z własnego doświadczenia bo se tak popsułem jeden przycisk naszczęście kropelka uratowała sprawe i udało się dokleić ułamany kawałeczek

Opublikowano
chyba w 93 jeszcze nie montowali :)

wydaje mi się czy jasno napisałem że montowano od 94/95 ?
bateryjka jest, diody brak. czyli to nie pilot tylko latarka? :D
świetnie wydedukowałeś :cool2:
jak je wyjąć zeby nie wyrwać?
wyjmij mieszek lewarka pomacaj :norty: i wyjmiesz z łatwością .
wiec el szyby i dach w tym roczniku są po prostu na zasilanie z kabli bez modułów?

moduł jest prostszy i znajduje się pod podstopnicą nogi kierowcy ,sprawdż czy silniczek szyberdachu dostaje zasilanie i czy z modułu słychac kliknięcie przekażnika gdy wciskasz przycisk otwierania.
Opublikowano
chodzi o to oparcie na lewą stopę obok sprzęgła?
tak
jak to zdemontować zeby dostać się do środka?
stary zalec do mnie to Ci pokażę jak to zdemontowac .Jak masz ładną siostrę ,koleżankę to przywież ze sobą :norty: Są tam 2 zaślepki wyjmujesz je a pod nimi wkręty na śrubak krzyżakowy ,potem odkręcasz dżwignię otwierania maski i delikatnie do góry cały element bo ma plastikowy wpust który wchodzi w wykładzinę podłogi.Odchylasz uszczelki ,odwijasz wykładzinę i jest :cool2:
Opublikowano

rozebrałem podstopnicę sa tam wiązki - załączam zdjęcie

http://img825.imageshack.us/img825/4654/76090223.jpg

z tyłu jest jakiś czarny moduł przykręcony ale wyczytałem gdzieś ze to moduł wycieraczek i za nic więcej nie odpowiada. te wiązki łączą się ze sobą na wtyczki widoczne na zdjęciach, jest biała czarna i niebieska, biała i czarna jest połączona tzn od góry wchodzą kable a od dołu wychodzą, natomiast niebieska jest odłączona - zdjecie poniżej

http://img148.imageshack.us/img148/7987/48107522.jpg

nie ma tam już żadnej wiązki którą można by podłączyć pod tą niebieską wtyczkę - czy tak ma być? gdzie jest ten moduł szyb? wyjalem jeszcze przełączniki szyb i sprawdziłem miernikiem - nie ma na nich zasilania, poza tym wiązki dochodzące do nich i wtyczki są rózne jedna jest malutka z logo bmw więc pewnie oryginalna a druga od pasażera jest duża i szeroka cos jak na zdjeciach wyzej ta biała tylko troche mniejsza ;) czy tak powinno byc czy swiadczy to o tym ze ktos tam dłubał?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, mam ten sam problem co kolega. Mam BMW e36 320i z 92'

Niestety nie dzialaja mi wszystkie elektryczne szyby (4 szt). Jak mam sprawdzic gdzie jest ten modul/sterownik/cokolwiek co odpowiada za sterowanie nimi?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie jak w temacie takze i mi nie dzialaja szyby. Jak wciskam przycisk slychac klikniecie ale zadna szyba ani drgnie. Do kazdego z przelacznikow szyb dochodzi kabel brazowy i taki jakby niebieski z czerwonym kablem. Mam tez 3 taki dziwne kostki wlasnie z takimi kolorami kabli, ktore nie sa nigdzie podlaczone a napewno chca gdzies byc i moze to byc pzyczyna. kojarzycie moze cos? Powiedzcie jeszcze jak dodac fotke to wrzuce