Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Oto drugi problem po odebraniu auta z naprawy. Dla pewności dodam, że naprawa dotyczyła szczelności pompy wtryskowej. Otóż zaobserwowałem brak (jakże przydatnej) funkcji wykorzystującej system GAL, a mianowicie zmiana natężenia głosu wraz ze zmianą prędkości. Oczywiście głośniej przy większej prędkości. Żeby była jasność, ustawienia się nie zmieniły. Pod klawiszem nutki, pierwsza funkcja SPEED VOL ustawione na 6. INPA także wskazuje GAL, jako aktywne, poziom 6 (max), a efektów nie ma..., żadnych błędów w Radio. Niestety, radio gra z jednakową intensywnością. Oczywiście funkcja działała przed wizytą w warsztacie. Gdzie można szukać przyczyny? Czy czujniki prędkości obrotowej kół, to ten sam co do ABS? Bo z tym także nie ma problemów.

tak przy okazji, co to jest za funkcja APY w CD Bussines? Następna po SPEED VOL? Ustawione jest na AUTO, a dostępne jest jeszcze OFF.

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wnoszę nowe informacje, ponieważ problem nadal nie rozwiązany.

Sygnał GAL bierze się z zegarów, a co ważne sprawdzone - działa. Można odczytać prędkość z radia podczas jazdy, zatem powinno hulać, a nie hula :(

Dodam, że nie ma czegoś takiego jak APY, tylko PTY, ale to już też rozwiązane.

jedynie nadal nie ma efektu zmiany natężenia dźwięku wraz ze wzrostem prędkości. Domyślam się, że to musi być coś już w radiu, ale co?

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Kolego jak można to sprawdzić czy mam tą funkcje aktywowaną tzn. aby nateżenie dźwięku wzrastało wraz z szybkością? Posiadam radio wraz nawigacją.
Opublikowano

INPA prawdę Ci powie. Dokładnie nie pamiętam jak się nazywa odpowiedni moduł, na pewno zaczyna się w Nadwozie, później Radio i któraś z funkcji do aktywowania. Nie jestem w tym biegły a znalazłem bardzo szybko :)

Jednak to samo osiągniesz ustawiając tą funkcję w radiu, zakładam że w takim radiu będzie takie coś, poszukaj w instrukcji, gdzie się to ustawia. Jest 6 poziomów ustawienia VOL1...VOL6. Im wyższy, tym większy przyrost natężenia dźwięku. W moim ustawia się to po przytrzymaniu klawisza z nutką między -, a +.

Powodzenia.