Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukalem juz troche i nie moge znalezc odpowiedzi na wszystkie nurtujace mnie pytania dlatego zakladam ten temat i prosze o nie wytykanie mi linistwa, napewno nie jednemu sie przyda taki temat;) Mam kilka pytan zwiazanych z pewnymi komfortowymi rozwiazaniami z nowszych aut, a slyszalem ze czesc z nich mozna zrobic samemu. Mianowicie chodzi mi o nastepujace funkcje:

1- coming-leaving home po polsku chodzi o to aby po otwarciu mojej buni z pilota zapalily sie dolne halogeny, takie doswietlenie pomocne szczegolnie noca, a po przekreceniu stacyjki lub po okresleniu czasu zgasly. Chcialbym rowniez aby zapalapy sie po wylaczeniu zaplonu rowniez na czas okreslony lub do czasu zamkniecia auta. (takie cos bylo u mojego ojca w E-klasie z tego co kojarze).

2- przy lekkim nacisnieciu na przelacznik kierunkowskazow kazdy z nas w wiekszosci juz tych nowszych a nawet starszych autach ma taka funkcje ze kierunkowskaz sie wlacza i chodzi dopoki nie puscimi przelacznia, a przy jednorazowym kliknieciu nastepuje tylko jedno mrugniecie. Moje pytanie jest nastepujace, czy da sie tak to zaprogramowac aby przy jednym nazwijmy to stuknieciu w przelacznik kierunkowskaz wykonal 3-4 mrugniecia? Przydatne np przy wyprzedzaniu lub zjezdzaniu z ronda. Rozwiazanie rowniez podpatrzylem z E-klasy.

Chcialbym miec te 2 bajery u siebie w aucie dlatego prosze o odpowiedzi. Jezeli nie da sie tego zrobic w powyzszy sposob poprzez zaprogramowanie tego komputerem to trudno, znalazlem modul komfortu na allegro ktory moze obsluzyc te funkcje praktycznie w kazdym aucie ale koszty spore bo praiwe 170zl... Chodzi mi jedynie o dokladnie takie funkcje jak opisalem ;) Prosze o pomoc.

Opublikowano

1 - można to zrobić choć nie koniecznie na halogenach a na długich

2 - sam się tym interesowałem ale niestety mój moduł niema takiej funkcji, nie wiem czy wyszedł moduł z taką funkcją dla E46. Na pewno to jest w E90 i E60.

Wszystkie takie funkcje można programować w NCS.

Opublikowano

1. Z tego co wiem to: a) w E46 nie ma możłiwości ustawic Welcome Lights, dopiero w E90 z modułem NFRM

b) z tym zapłonem i swiatąłami nie ma mozliwosci (w żadnym modelu)

c) w E46 mozesz jedynie follow me home ustawic z manetki długich zapalanych, w nowszych BMW tez z pilota gdy czujnik swiateł na Auto

2. Nie przy starszych BMW. E90 i E60 juz to mają.

Opublikowano

Czyli bede musial zainwestowac, jezeli ktos jest zainteresowany funkcjami jakimi opisalem i nie tylko zapraszam z zapoznaniem sie z ta stronka. Bardzo podoba mi sie to rozwiazanie i niby mozna je zastosowac w kazdym aucie. Ktos sie orientuje czy trudne bedzie poprowadzenie tych wszystkich przewodow do tego modulu?? link ponizej:

http://www.cubeelectronics.com/komfort.php

Opublikowano
No ciekawe, i cena też nie zabójcza jak za te funkcje. Daj znać czy Ci się udało to poskładać.

Moze jakos w nastepnym tygodniu mi sie uda to zakupic bo mialem teraz pare wydatkow :/ Ale na pewno dam znac, pochwale sie na forum :mrgreen: Mam zamiar podlaczyc jeszcze do tej funkcji coming leaving home ringi (ktorych na dobra sprawe jeszcze nie mam - nie przyszly jeszcze :cool2: ) oraz tylne swiatelka postojowe lub mijania ;> mam nadzieje ze uciagnie tyle to gniazdo xD

A przapraszam Pan MasterBukos jest jakimś przedstawicielem tej strony firmy? Może zniżki dla forumowiczów?

Niestety nie, a gdybym byl to nie ryzykowal bym na waszym miejscu takiego sprzetu bo bylo by wiadome ze lewizna jakas jak na takich forach ktos podrzuca takie rozne pierdoly zeby sie zareklamowac ;) Ja nie dawno to znalazlem i bardzo mi sie podoba, zaczalem poszukiwania jak zobaczylem jak to jest w nowszych mietkach zrobione ;D Jak widac na filmiku to nawet w starej vectrze smiga wiec czemu nie u mnie. Moze nie wszystkie funkcje sa przydatne, nie ktore to takie troche gadzeciarstwo jak dla mnie ale to pewnie zeby wiecej chetnych na to bylo, na szczescie kazda funkcje z osobna da sie wlaczyc lub wylaczyc :norty: