Skocz do zawartości

E39 sedan wymina szyberdachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Wymieniał ktoś może szyberdach w e39? Przeszukałem całe forum i nie znalazłem prawie nic na ten temat.

Czy zdjęcie podsufitki i wymiana szybra na drugi to strasznie skomplikowana rzecz.

Pojeździłem po warsztatach w swoim mieście i za bardzo nikt się nie chce tego podjąć.

Szyber jest elektryczny, opuszcza się tylko kawałek z jednej strony i dalej nie idzie, lub jeśli nacisnę w druga stronę to odsuwa się kawałek podsufitka i zaczyna terkotać. Myślę że najlepiej było by go wymienić, używkę można dostać za ok 200zł.

Będę wdzięczny za wasze porady w tej sprawie, może ma ktoś jakiś opis lub zdjęcia.

Opublikowano
Witam.Najgorzej z podsufitką potem to już klocki lego.
Opublikowano

Witaj. Nie kupuj całego szyberdachu Elektryczne szyberdachy mają to do siebie, że pęka tak zwany piesek na lince, który ma za zadanie otwierać i zamykać szyber równomiernie z dwóch stron, jest on zaczepiony na końcu linki w prowadnicy, jeśli się dobrze przyjrzysz jak otworzysz lekko szyber dach będziesz widział ułamaną część, jest to część aluminiowa i bardzo słaba, mam u siebie ten sam problem lecz nie mam czasu aby zrywać podsufitkę i się tym bawić, radze ci poszukaj linki po szrotach lub też możesz to naprawić sam metodą którą kiedyś sam zrobiłem szyber w swoim golfie. Linka chodzi w pancerzu w golfie był to pancerz otoczony spiralą metalową ze szczotkami. Aby naprawić szyber dach należało po demontażu szyber dachu odsunąć go do końca i w odpowiednim miejscu pilnikiem lub czymś innym wyciąć kawałek pancerza i zastosować kawałek blaszki tak aby ta blaszka pchała nam tą linkę i ciągnęła, Każdy elektryczny szyber dach chodzi na takiej samej zasadzie. tu masz link jak to było zrobione w golfie, obrazek jest z innego forum.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d40b47b3dada785f.html#

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d40b47b3dada785f.html

Opublikowano
  • Autor
Tylko że jego nie da się otworzyć , więc zobaczenie czegokolwiek nie jest możliwe. No i jeśli to faktycznie ta linka to aby ją wymienić to i tak trzeba zwalać podsufitkę,a z tym podobno jet największy problem.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Sprawa załatwiona, szyber wymieniony na drugi.

Koszt całości 400zł.

• 1 rok później...
Opublikowano

możesz napisać jeszcze ile kosztowała robocizna i ile szyber?

no i gdzie to robiłeś?

Moja pierwsza 540