Skocz do zawartości

Zamiana tłumika z 520i na 540i. Warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Mam takie pytanko. Jako, że mój tłumik końcowy kończy życie, postanowiłem go wymienić i mam dylemat, bo w takiej samej cenie mam do wyboru dwa( w bardzo dobrym stanie) tłumiki końcowe, a mianowicie ORI z 520i taki jak u mnie bądź z ORI z 540i czyli dwururka, która powiem szczerze bardzo mi się podoba ;)

No i moje pytanie brzmi, na co się zdecydować. Czy wziąć normalnie od 2litrówki czy lepiej ten od 4.0. No i czy w ogóle da rade wrzucić tę dwururke bez jakiś większych przeróbek. Będzie jakaś znaczna różnica w dźwięku tych tłumików? I czy w ogóle gra jest warta świeczki jeśli chodzi o tą dwu rurkę z 4.0, bo albo trzeba wyciąć większą dziurę w zderzaku, albo zamontować inny z właściwym otworem.

Co poradzicie? ;)

Opublikowano
Nie wiem czy dobrze pamietam, ale w 4.0 masz wydech gdzie wchodzi do niego dwu rurka. Nie tylko na wylocie ma dwie rury. Wiec trzeba cos pokombinowac ze spawarką. Ciac zderzaka nie trzeba, tylko wyjac ta zaslepke dookola rury. Ja bym wzial od 2.0 i nie kombinowal, bo po co?
Opublikowano

Dobrze pamiętasz, z dwóch stron jest dwu rurka.

Hmm... no to faktycznie raczej ciężka sprawa, myślę, że nie ma co kombinować, bo i środkowy tłumik trzeba by było załatwić, a być może faktycznie szkoda zachodu.