Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem nowy na forum.

Kupiłem niedawno BMW E30 z 1990 roku Cupe. Dałem za nią 2 tysiaki (nie pieniądz nie samochód).

Auto posada instalację LPG tylko ktoś wymontował butle. Stan samochodu hmm podłoga zdrowa poobijane błotnik poklejony lakier oryginalny nie była bita bo gruntownie ja sprawdziłem na kanale i podnośniku. Elektryczne szyby lusterka i przede wszystkim jeździ auto, znaczy jeździło...

Przejdę do sedna sprawy. Silnik klekot rozebrałem pokrywę zaworów i co się okazało ? magistrala od oleju zapchana szlamem, wszędzie osad ze starego oleju (mineralnego) wałek zatarty na 1 tłoku. popychacze po wyciągnięciu rozpadły się na pół wgl nie pracowały sztywne jak cholera. Zdemontowałem pasek ktoś go chyba od nowości nie wymieniał a na pewno nie w Polsce. Aparat zapłonowy wypalony jakiś czujnik ze starości aż się sam odlutował od kabli WN. Wisco coś nie halo. Na taki stan silnika auto jeździło i zapierdalało jak na 1.6 silnik m40.

Kupiłem już rozrząd dałem 280 zł oraz popychacze jakieś hiszpańskie za 140 zł komplet. Odnośnie wałka nowy 380 zl z febi więc stwierdziłem że założę stary bo jak działał to będzie śmigać. Wymyłem cały silnik z tych spieklin i zabieram się do składania. Do tego świece są białe czyste czyli wychodzi na to że silnik jest zdrowy ? Jaki olej wlać 10W40 ? I jakieś rady odnośnie tego silnika co zrobić żeby auto pojeździło jeszcze trochę a nie że mi stanie gdzieś po drodze i od razu na złom pchać...

Pozdrawiam :)

P.S. mogę wstawić foty silnika i tych popychaczy.

Opublikowano
nie odpowiedni dział, zamieść trochę fotek :?

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
a auto ogólnie?

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
auto zaraz po zakupie trafiło do garażu i się robi ;p własnie jak założę stary wałek na nowe popychacze będzie działać ? a olej 10W40 pół syntetyk ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

HEj. M40 nie cierpi kompromisów, jak wymieniać to wszystko. Jak mam wałek motiva, dźwigienki motiva, pastylki febi i popychacze INA. Ale i tak jest coś nie tak. Poprzedni właściciel miał założone pod pastylki własne podkładki taki 0,5mm wiec ja je też tam zostawiłem i mimo tego dalej lekko cyka, szczeólnie słychać to w okolicy 2500-4000. Jest po prostu jakaś wada konstukcyjna. Już podejrzewałem że wina ciśnienia smarowania, ale nie bo na 4000tyś mam 0,5 a na wolnych 0,2 czyli książkowo. Wiec wydaje mi się że to wina nietrzymania ciśnienia przez popychacze wiec nie ruszam tego. Ale miałem wizję przerobienia na ręczną regualcję ale mam zamiar baware sprzedać i se darowałem

Olej jak był minerał to lepiej lej minerał dalej. Jak chcesz zmieniać to przy takim szlamie co masz to olej byś musiałe zmienić za jakieś 1000km, aled nie wiadomo czy jak ci się coś z tego nie odklei czy czasm nie zatka czegoś.

Osobiście przerabiałem mobil, castrol, elfa i GM. Bez różnic wiec leję GM bo jest stosunkowo tanim olejem.

Opublikowano
złożyłem, zalałem olejem odpaliło, poklekotał głośno i ucichł (klekocze ale troszkę ciszej) jest odcięcie!!! a teraz pytanie duża dawka paliwa i szumiąca przepustnica ? wytarłem ja szmatką razem z przepływką i coś mi szumi tam myślałem że łożysko alternatora lub pompa wody....