Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Przepraszam za tytuł tematu ale to najbardziaj pasuje. To mój pierwszy post na tym forum. Szukajke sprawdzałem i jakoś nic nie dopasowałem. Auto mam 2 miesiące.

Sprawa wygląda tak. Przy dodaniu gazu słychać coś jakby delikatny gwizd. ( dżwięk ten przypomina też jakby się coś odpowietrzało). Jest to słyszalne w zakresie ok 750 - 2000 obr/min.

Dodam jeszcze, że gdy auto chodzi na wolnych obrotach i dodam gazu to razem z "gwizdem" obroty na króciutką chwilę opadną i po chwili jest ok. W czasie jazdy w wyżej podanym zakresie obrotów też to słychać. Auto wydaje mi się trochę zamulone tak do ok 3000. Może to jakieś lewe powietrze? Czasem mu się zdarzy zgasnąć.

Poprzednie samochody to były audi na mechanicznym wtrysku ( 2.3 NG ) i tego jeszcze nie ogarniam :oops:

Co do silnika to mam z takim kolektorem http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/Touring/Europe/520i-M52/LHD/M/1998/browse/engine/intake_manifold_system-2/

Proszę o pomoc

Edytowane przez rakieta
Opublikowano
Właśnie wróciłem. Dłużej posłuchałem i dżwięk ten to bardziej syczenie. Gdy delikatnie dodam gazu to delikatne "syczenie" jest, a jak depne mocniej to najpierw delikatnie obroty opadną na ok 450- 500 wtedy zacznie duzo mocniej "syczeć" i dopiero rosną. Objawy te przypominają mi problemy z nieszczelnym układem dolotu powietrza i krokowcem jakie miałem w audi. O i po kilku delikatnych przygazuwkach długo stabilizują się wolne obroty ( 3-5 s. ) na biegu jałowym. za 2 godzinki ide dłubać :)
Opublikowano
Wyjąłem przewody powietrzne przed przepustnicą. Otóż. Ten co jest zakładany na przepustnice od niego odchodzi taki mały krótki wężyk do krokowca. I na tym małym na charmonijce są dwie duże dziury :o . Przeparciało troszke. Jeszcze wyczyszczę krokowca. Dzisiaj to małe druciarstwo z tą zparciałą rurką odwale , okręcę to tasmą i sprawdzę. A jutro do sklepu po nowe. Poskładam po obiedzie i dam znać czy taśma i czyszczenie pomogło