Skocz do zawartości

316i Blokowanie kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam nadzieję, że mi coś podpowiecie co z tym zrobić i jak to zrobić więc do tematu:

Jak skręcam kierownicą ma maxa w lewo np. parkując blokuje mi kierownicę i by odbić muszę mocniej szarpnąć w przeciwną stronę (w prawo czując lekki przeskok ale nic nie słychać). Skręcając w lewo stojąc w miejscu tego już nie ma ale jak trzymam kierownicę dalej w lewo i ruszę to kierownica jeszcze trochę się obróci i delikatnie blokuje... o co tu chodzi ?? co może być przyczyną ??

Gdzieś w necie wyczytałem coś takiego "W takim razie dotknij kielicha pod maską, jednego i drugiego i niech ktoś kręci kierą (na zapalonym silniku i wspomaganiu ). Jak poczujesz że ten przeskok jest zaraz pod blachą, to jest szansa, że górne mocowanie amora się zaciera." U mnie nic nie czuć.

Kolejna sprawa to stuki w prawym kole z przodu delikatne i tylko na dołkach przy prędkości 10-20 km (drogą piaskową) szybciej po dołkach nie jeździłem ale jadąc drogą asfaltową a wiadomo jakie nasze drogi są wpadając na nierówności stukanie nie słychać i zawieszenie ładnie pracuje. Może to wahacz ?? i czy może on mieć coś wspólnego z tym blokowaniem kierownicy ??

Czy regeneracja maglownicy coś da ??

Dodam, że był uderzony w prawe koło w krawężnik zanim go kupiłęm...

Edytowane przez Ziko

Opublikowano
Z tym stukaniem w prawym kole, sprawdz koncowki stabilizatora. Ja wymienilem I jest cisza.
Opublikowano

witam

u mnie blokowanie kierownicy w maksymalnym skręcie wystąpiło po wymianie koncówek i drążków kierowniczych, po zbieżnosci wszystko mineło

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Wam WSZYSTKIM serdecznie mam nadzieję, że i u mnie nic takiego groźnego jak tylko uda mi się coś z tym zrobić podziele się ;)

Pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
ja mam ten sam problem ale jak jade bokiem to mi blokuje kierownię i wtedy nie moge skontrować jest to troche uciazliwe bo chcial bym polatac bokiem bez problemow