Skocz do zawartości

Od kiedy R134a zamiast R12?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szukam ładnej 328i, obowiązkowo ze sprawną klimą i tak mi przyszło do glowy pytanie- od kiedy w E36 był czynnik R134a zamiast freonu? Jutro mam jechać oglądać (daleko, bardzo daleko) interesujący mnie egzemplarz z 1995 roku i nie chciałbym po przyjechaniu na miejsce się rozczarować. Pytałem już na innych forach, szukałem na tym i innych forum i wychodzi na to, że zależnie od producenta i modelu na R134a przechodzono od 1991 do nawet 1996 roku. Wiem, że auta z R134a mają stosowną naklejkę pod maską, ale właściciel auta po które jadę nie ma do jutra dostępu do auta... Jakby ktoś nie wiedział o chodzi: stary czynnik R12 jest już nie do kupienia, bo ze wzgledów ekologicznych jest nielegalny. Niby gdzieś czasem się słyszy, że ktoś nim napełnia, ale ja nie mam czasu na problemtyczne rozwiązania, ani tym bardziej na przeróbkę układu, do tego zapewne nie tanią :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co mi wiadomo to wszystkie e36 miały już r134a. Derykltywa o zmianie była już w latach 80, wiec BMW już nowsze modele przystosowało do r134a. Tak jak teram ma to mieć miejsce, gdzie r134a ma być w nowych autach do 2016 lub 2018 wycofane z użytku. Smieszne bo latach 90 r134 nie był trujący dla śsrodkowski a teraz sie okazałao że jest i znów wymyślili coś nowego. No i interes sie dalej kręci.
Opublikowano
Więc tak, (już moja :D ) 328, rocznik '95, ma R134a, jak się też dowiedziałem kolegi była 320i Coupe '93 też miała R134a. Więc jest rzeczywiście duża szansa, że wszystkie e36 śmiagają już na nowym czynniku :wink: