Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Historia moich aut jest dość długa i pewnie nikogo ona nie interesuje, ale w skrócie napiszę że po zaniechanym planie przekładki z m42 na 2.5tds, oraz niedokończeniu przekładki mojego anglika, teraz najsensowniejszym pomysłem (poza walnięciem się porządnym młotkiem w łeb) wydaje mi się przekładka bebechów z anglika do mojej ostatniej jeżdżącej buni. Konkretnie przekładka z e36 cabrio 320i vanos 94r (która jest w automacie) do e36 coupe 318is 92r (skrzynia manualna). Prócz tego mam jeszcze dawcę e36 coupe m50 bez vanosa 92r w manualu. Poza swap'em silnika chciałbym jeszcze przełożyć skrzynię manualną w miejsce automatu, a więc dyfer też zmienię.

W każdym razie mam nast. pytania:

1. Czy dyfer z m50 bez vanosa pasuje do m50 z vanosem?

2. Wał napędowy z dawcy bez vanosa został zdjęty przez poprzedniego właściciela, jest on rozdzielony i nie widzę na nim żadnych oznaczeń. Czy da się połączyć obie części prawidłowo, tzn. tak jak zostały wyważone względem siebie?

3.Jeśli nie to czy będzie pasował wał z m42?

4. Wiązkę silnika na pewno trzeba wymienić, ale co z wiązką kabinową? Pozornie wygląda podobnie, ale czy trzeba ją przerabiać?

5. Po przełożeniu skrzyni ręcznej ponoć trzeba spiąć któreś piny, wie ktoś o co chodzi?

Opublikowano

1. Pasuje - vanos to zmienne fazy rozrządu w silniku

2. Wał musi być wyważony

3. Wał powinien pasować,jednak wał z automata jest krótszy niż z manuala

4. nie wiem

5. Wiązka idąca do skrzyni automatycznej musi mieć spięte piny które odpowiadają za info dla kompa że jest na P ,wtedy zapłon jest możliwy. Potem trzeba jeszcze podłączyć wsteczny,żeby światła się załączały wsteczne

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif