Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomocy?gdzi podłączyć przewód wzbudzania alternatora ,altenator ładuje, aku stan idealny a na wolnych obrotach słabnie

czy mogę go podłączyć do bezpiecznika w skrzynce bezpieczników

czy musi być podłączony w konkretne miejsce

czy wten sposób mogłem zrobić zwarcie

gdzie go wpiąć{silnik na wolnych obrotach mało z ramy nie wyskoczy,od 1300 pracuje idealnie,a po włączeniu świateł mało nie zdechnie} :mad2:

Opublikowano
nie wiem czy to wina alternatora. Jesli aku jest dobrze ladowany a po wlaczeniu swiatel masz taki efekt to moze wina jakiegos sterownika czy podcisnienia. To chyba inne uklady niz alternator powinny dbac o utrzymanie odpowiedniego napiecia i pradu ladowania a co z tego wynika odpowiednich obrotow silnika. A co z regulatorem napiecia?

pozdrawiam

t.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie wzbudzeniem alternetora zajmuje się regulator napięcia. Poprzez prąd wzbudzenia wirnika reguluje napięcie wyjściowe alternatora. Jeżeli próbowałeś coś robić ze wzbudzeniem (chociaż dostępu bezpośrenio do szczotek przecież nie masz), to mogłeś zjarać regulator - sprawdź najpierw to.

Jak włączysz światła, napięcie może odrobinę zafalować, tak, jak i silnik. W końcu włączanie żarówek to hardcorowy impuls (nawet koło 1kW tylko dla świateł mijania).

Kai