Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zauważyłem na desce kilka zielonych lampek ( później przeczytałem że one pokazują czas do wymiany oleju ) Nie świadom tego myślałem że to poziom oleju w silniku ( paliły się 3 zielone lampki ) poźniej 2 . Dolałem do silnika 2 litry oleju. Ku mojemu zaskoczeniu poziom nie wzrósł :jawdrop: - Dopiero później przeczytałem że to czas do wymiany. Teraz mam 2 l oleju za dużo - mam nadzieję że nie uszkadzę silnika . Staram się nie deptać w gaz . Jutro pojade wymienic olej
Opublikowano

Nie kręcenie na obroty w takiej sytuacji, to jest dobry pomysł, ale najpierw powinieneś sprawdzić ile masz tego oleju rzeczywiście, miarką w silniku.

Jeżeli jest np. o 1,5 litra oleju powyżej maksimum, to odpuściłbym sobie w ogóle uruchamianie silnika :!: :!: :!: :!:

Możesz tylko narobić bałaganu, bo ten duży nadmiar oleju będzie próbował "wyjść bokami", szczególnie jeżeli wirujący wał korbowy dosięga korbami [podwyższonej] powierzchni oleju.

To oznacza duże ryzyko pojawienia się wycieków, a one mają to do siebie, że często nie ustępują, nawet jeżeli poziom oleju powróci do bezpiecznego.

Na dodatek spore ilości oleju dostaną się przez odmę (układ odpowietrzania skrzyni korbowej silnika) do kolektora ssącego i stąd pójdą do spalania. Nie dymi już z wydechu na niebiesko :?: :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tak, możesz sobie narobić problemów.

Zerknij na bagnet, spuść nadmiar oleju.

Kai
Opublikowano

Ja jestem troche :mrgreen: w temacie aut ale widze ze kolega dal ciala :twisted2: :twisted2: .Zycze powodzenia , mam nadzieje ze obedzie sie bez naprawy.

Moze nastepnym razem lepiej zapytac wczesniej :mrgreen: