Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz pierwszy. Przesiedziałem dzisiaj calutki dzień, nie tylko na tym forum próbując znaleźć jakieś informacje na dany temat:

Moje auto to e39 530D touring z 2002 roku. Posiadam dużą navi i po uruchomieniu sprzętu w menu nie widać opcji telewizji.

Domniewam iż moja bunia nie została wyposażona w tuner tv, lub też były własciciel coś zmajstrował lub "pożyczył" ów tuner przed sprzedażą :(

Moje pytanie to: Czy jeśli autko fabrycznie nie było wyposażone w tuner, a ja dokupie odpowiedni, będę musiał dokupić również jakąś wiązkę kabli, czy tylko podpiąć już istniejące kostki ( i jeśli tak, to gdzie ich szukać, bo po odkręceniu częsci podłogi za tylnymi siedzeniami żadnych "wolnych" wtyczek nie zauważyłem :shock:

Próbuję dołożyć tuner, gdyż w niedalekiej przyszłości będę chciał dołożyć kamerkę cofania.

I jeszcze jedna nurtująca mnie sprawa: Czy ma ktoś jakiś lek na brak możliwości podłączenia USB memory sticka z muzyczką???

Bardzo proszę o nie karcenie mnie jeśli podobny temat był już poruszany, przekierowanie do odpowiedniego mile widziane, z góry dziekuję!!!!

Jeśli ktoś z forumowiczów zna może odpowiednie miejsce w szczecinie lub okolicach, gdzie mógłbym się udac i odpłatnie rozwiazać te problemy będę wdzięczny za polecenie miejsca.

Opublikowano

Kurcze próbowalem z tym http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280716147109&ssPageName=STRK:MEWAX:IT wyglada bardzo podobnie

Niestety nawet na miejscu w sklepie (mieszkam w angli) nie potrafili tego uruchomic :mad2: po podlaczeniu i wypieciu cd zmieniarki nie bylo widoczne to urzadzenie, kiedy zmieniarka pozostawala wpieta urzadzenie bylo widoczne na przemian z zmieniarka cd do momentu pierwszego wylaczenia zaplonu, potem znow tylko zmieniarka byla widoczna :mad2:

Koledzy a co z tym tunerem tv?? Pomoze ktos???

Opublikowano

Hmmm...

Jezeli mieszkasz na Wyspach, to musisz szukac tunera cyfrowego DVB-T, te ktore byly montowane w BMW w tamtych czasach, byly analogowe.

Oryginalny wiec odpada, chyba ze znajdziesz tzw. hybrydowy, czyli polaczenie analogowego z cyfrowym. W Polsce juz mozna dorwac sygnal cyfrowy, wiec myslalem o cyfrowce, szukalem czegos takiego w sieci, ale wyniki poszukiwan nie byly jednoznaczne, nie znalazlem urzadzenia, ktore na pewno dzialaloby w moim autku. Trudno, TV nie jest tym, co jest niezbedne w samochodzie, a nadchodzi chwila, gdy wylacza przekaz analogowy... Moze pojawi sie w miedzyczasie jakies rozwiazanie tego problemu...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Arecki dzięki za podpowiedź. To może "lekiem na całe zło był by taki sprzęt????

http://www.ebay.co.uk/itm/7-HD-Car-DVD-Player-GPS-6CDC-BMW-X5-5-M5-E39-E53-/120756034214?pt=UK_Audio_TV_Electronics_In_Car_Entertainment_GPS_In_Car_Audio_Players_PP&hash=item1c1d9edaa6

Testował ktoś może coś podobnego????

O ile mi wiadomo to tego typu żeczy są made in china :? i nie za bardzo wiem jak się do tego nastawiać???

Kiedyś kupiłem radio z wysuwanym 7 calowym wyświetlaczem od skośnookich i nie byłem zbyt zadowolony :mad2:

W moim przypadku okablowanie od radia znajduje się w bagażniku więc doszło by przedłużanie kabli, a i cena tego urządzenia nie jest niska, więc nie chciałbym kupować w ciemno :(

Podzielcie się swoimi doświadczeniami proszę.

Opublikowano
Witam.Ze zdjęć wynika,że nie miałeś tunera,a montaż oryginału pociągnie za sobą konieczność założenia dodatkowej wiązki,anten itp. Jednym słowem kupa klamotów do kupienia i troszkę roboty.Przydałby się dawca z tego samego wydania(tj. po lifcie) to ułatwi pracę.Niestety BMW nie ułatwia sprawy w montażu dodatkowych komponentów chodzi mi głównie o elektrykę bo każda wiązka jest "unikatowa".Co do Twojego drugiego pytania to jest na You tube filmik jak gość w USA montuje takie bajery o które pytasz.
Opublikowano
Witam.Ze zdjęć wynika,że nie miałeś tunera,a montaż oryginału pociągnie za sobą konieczność założenia dodatkowej wiązki,anten itp. Jednym słowem kupa klamotów do kupienia i troszkę roboty.Przydałby się dawca z tego samego wydania(tj. po lifcie) to ułatwi pracę.Niestety BMW nie ułatwia sprawy w montażu dodatkowych komponentów chodzi mi głównie o elektrykę bo każda wiązka jest "unikatowa".Co do Twojego drugiego pytania to jest na You tube filmik jak gość w USA montuje takie bajery o które pytasz.

MACIEJ V8 wielkie dzieki za konkretna odpowiedz w sprawie dolozenia tunera-na taka konkretna odpowiedz liczylem!! :D

Ponawiam prosbe o opinie na temat tego typu urzadzen

http://www.ebay.co.uk/itm/7-HD-Car-DVD-Player-GPS-6CDC-BMW-X5-5-M5-E39-E53-/120756034214?pt=UK_Audio_TV_Electronics_In_Car_Entertainment_GPS_In_Car_Audio_Players_PP&hash=item1c1d9edaa6

Opublikowano
Witam.Jeżeli pytasz o tuner to ja uważam to za naprawdę fajne urządzonko.Ułatwia on podłączenie wielu rzeczy.Chcesz kamerę cofania-wystarczy podpiąć trzy kable,dvd-kolejne cztery,dodatkowy monitor-cztery kable.Wszystko wpinasz w dwie kostki tunera i po sprawie no i koszty instalacji to grosze.Co do komponentów podpinanych bezpośrednio pod monitor nawigacji to nie miałem z nimi styczności więc nie będę się wypowiadał,choć jedno co wiem to,że duża navi ma spore możliwości.Pozdrawiam.