Skocz do zawartości

m52b20 zestrojenie wydechu i dolotu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam was,

co temat to różne opinie, od pozostania przy serii (cały układ wydechowy jak i dolotowy obliczony przez inżynierów BMW, którego jak się ruszy to będzie k*pa)

po doloty na filtrze gąbkowym ITG, kolektorach wydechowych z M50, przelocie i końcowym tłumiku dobrej firmy.

Auto użytkuję na codzień, ma już pokaźny przebieg 370tys. km, posiada absolutnie seryjny wydech, który ostatnio popierdziewa z racji nieco przerdzewiałych łączeń.

Będę musiał go ruszyć i teraz pytanie: na którą opcję zdecydować się?

Kat pewnie przypchany o przegląd nie martwię się także wszystkie chwyty dozwolone.

Kolega miał wyciętego kata, auto jego straciło lekko na mocy, a dźwięk wydechu stał się uciążliwy dla ucha, po czym wstawił strumienicę i z tego co mówił nabrało zdecydowanie większej dynamiki, natomiast dźwięk dobiegający z wydechu jest już nawet nie do przyjęcia a wręcz przyjemny.

Wiele opinii jest przeciw wstawiania strumienic, z tego co zdążyłem sam się zorientować, to strumienica musi być po 1 dedykowana do auta.

Patrząc po wykresach z hamowni okazuje się korzystniejszym zastąpienie oryginalnego filtru papierowego filtrem gąbkowym ITG.

Nigdzie klarownej odpowiedzi na moje rozterki nie znalazłem stąd zwracam się do was o pomoc.

Opublikowano
Tydzień temu wstawiałem strumienice, kupiłem oczywiście dedykowana do tego modelu, łuskową AWG. Auto przebiegu ma aktualnie 240 tyś , katalizator mialem zapchany niestety dlatego czasem sie dławiła. Ogólnie dzwięk autka troszkę się zmienil, lecz uciążliwy dla ucha nie jest mi się podoba :D No i za stary katalizator wziąłem równe 500 zeta.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

a poprawiło się z dynamiką? Co ta wymiana na strumienicę dała?

sory za odkop, ale kwestia z mojej strony dalej aktualna, a miałem wypadek we wrześniu i tak auto stało tyle czasu