Skocz do zawartości

318Ci Alarm analogowy, czy cyfrowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcę sobie założyć prosty alarm do E46 z 2005 i znalazłem takie firmy STIG. Sprzedawca jednak nie do końca wie, jaki alarm mi zaproponować, bo nie ma pewności, czy w samochodzie jest już CAN, czy jeszcze nie, a to determinuje wybór alarmu - cyfrowy, czy analogowy.

Alarmy są takie:

http://stig.pl/produkty.php?id_produktu=452&id=117#dol

http://allegro.pl/alarm-bezpilotowy-do-aut-z-centralnym-zamkiem-i1693683871.html

Kryterium, które postawiłem systemowi jest takie, żebym mógł włączać alarm oryginalnym kluczykiem, tj. żeby sygnał jego aktywacji pochodził z instalacji samochodu. Nie chciałbym przerabiać instalacji tak, żeby to centralka alarmu domykała mi szyby, zamykała drzwi, itd.

Byłbym wdzięczny za pomoc, które z tych rozwiązań będzie działało w moim samochodzie, a także za inne sugestie, co do wyboru innego producenta, itd. :)

Opublikowano
Witam,

również

chcę sobie założyć prosty alarm do E46 z 2005

prosto nie będzie, chyba że masz pojecie i wiesz co z czym bo schematy dołączane są często mało zrozumiałe a bmw to specyficzne auto mające wiele fochów

a wiem bo sam mocno drążyłem temat żeby dobrze uzbroić bmw wydając dużo więcej niż 175zł (bez złośliwości)

i znalazłem takie firmy STIG.

chcesz mieć spokój na lata... ? i zapomnieć o problemach z alarmem to sobie odpuść, poszukaj opini a jak nie wierzysz to poszukaj sobie opini i zdań o tej firmie i problemach i nie tylko z alarmami ale i innymi częsciam, temat rzeka.

Sprzedawca jednak nie do końca wie, jaki alarm mi zaproponować, bo nie ma pewności, czy w samochodzie jest już CAN, czy jeszcze nie, a to determinuje wybór alarmu - cyfrowy, czy analogowy.

to ja piernicze sprzedają i nie wiedzą do czego ? potwierdza się... fachowość taka jak jakość produktu

w e46 bodajże w ogóle nie było szyny CAN

przynajmniej do końca 2004r a w 2005 pewnie nic nie zmienili bo tłukli to jeszcze z pół roku

alarm pod ori kluczyk będzie ograniczony co do funkcji i jego możliwości,

Opublikowano

prosto nie będzie, chyba że masz pojecie i wiesz co z czym bo schematy dołączane są często mało zrozumiałe a bmw to specyficzne auto mające wiele fochów

a wiem bo sam mocno drążyłem temat żeby dobrze uzbroić bmw wydając dużo więcej niż 175zł (bez złośliwości)

Montowałem już w sumie kilka razy alarm i ogólnie mam pojęcie, więc tak na to nie patrzyłem :) Zakładam, że dałbym sobie radę ;)

chcesz mieć spokój na lata... ? i zapomnieć o problemach z alarmem to sobie odpuść, poszukaj opini a jak nie wierzysz to poszukaj sobie opini i zdań o tej firmie i problemach i nie tylko z alarmami ale i innymi częsciam, temat rzeka.

Mówiąc szczerze to faktycznie, nie sprawdzałem opinii o tych alarmach. Znam kilka osób z motocyklowymi alarmami tej firmy i nigdy nie było problemów, stąd też nie podejrzewałem, że mogą się cieszyć złą sławą.

to ja piernicze sprzedają i nie wiedzą do czego ? potwierdza się... fachowość taka jak jakość produktu

w e46 bodajże w ogóle nie było szyny CAN

przynajmniej do końca 2004r a w 2005 pewnie nic nie zmienili bo tłukli to jeszcze z pół roku

W ostatnim zdaniu wyraziłeś dokładnie tą samą wątpliwość, co sprzedawca. Gość nie chciał mi wcisnąć nieodpowiedniego alarmu, więc polecił, żebym się upewnił. Wie na 100%, że do 2004 nie było CANa, ale za rok 2005 już głowy dać nie może. Wtedy weszło E90, więc pewnie dlatego niejasności.

Co więcej - dzwoniłem do salonu BMW Misiak w Krakowie i tam niestety również nie uzyskałem 100% odpowiedzi, czy CAN w tym roczniku jest, czy nie.

alarm pod ori kluczyk będzie ograniczony co do funkcji i jego możliwości,

Ja alarm traktuję jako pierdółkę-straszaka, bo mam kilka innych zabezpieczeń w samochodzie, a obecnie na dźwięk syreny niestety nikt nie reaguje. Rozważałem zamontowanie samej migającej diody, ale jednak doszedłem do wniosku, że niewielkie modyfikacje nawet takiego prostego alarmu, z funkcją "wycia", nieco obniżą ryzyko kradzieży.

W każdym razie dzięki za odpowiedź. O Stigu w takim razie poczytam i się doedukuję :) Możesz natomiast polecić jakąś inną firmę, którą warto by się zainteresować?

Opublikowano

myślę że w e46 nie było cana

nie zmienialiby układu dla ostatnich 5-6 miesięcy produkcji

co do alarmu to... poprzyglądałbym się wersji bezpilotowej tytana lub proximy

Opublikowano
myślę że w e46 nie było cana

nie zmienialiby układu dla ostatnich 5-6 miesięcy produkcji

co do alarmu to... poprzyglądałbym się wersji bezpilotowej tytana lub proximy

Ok, dzięki :)

Opublikowano
Zwróć jeszcze uwagę na SEO Perfect też bardzo dobry alarm

Ok, dzięki za wskazówkę :)

Poczytałem kilka opinii i faktycznie raczej go chwalą za bezawaryjność :)

Opublikowano
Właśnie znajomy zakłada taki alarm, więc na dniach będę wiedział, jakie są z nim problemy podczas montażu.