Skocz do zawartości

[e36] Problemy z silnikiem szarpie dusi przerywa ;/ 1.6 m40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od tygodnia mam sporo problemów ze swoja M40-stka, w skrócie auto podczas dodawania gazu wibrowało tak jak by palił na 3 baniaki na jałowym obroty falowały, dzięki postom na forum zdiagnozowałem problem - otóż odpiąłem przepływomierz powietrza /( samą kostkę ) i jak ręką odjął - silnik się wkręcał tak jak powinien, więc zamówiłem na aledrogo "nowy-używany" przepływomierz, ale póki nie przyszedł jeździłem z odpiętym, chwile chodził normalnie ale zaczął dziwnie przerywać, szarpać, tak jak by nie dostawał paliwa. Zamontowałem nową przepływkę, i chwile również było ok, silnik trzymał obroty, nie falował.. po 10 km dalej ta sama historia, przerywa szarpie, odłączam przepływkę już w zasadzie bez zmian. Dziś odpiąłem wtyczkę od sondy lambda a przepływkę zostawiłem włączoną, dalej cyrki, odłączyłem jedno i drugie po czym auto nie przerywa i wkręca się na obroty [ jedyny minus ze zaczyna dymić jak by palił olej ], czy możliwe że i przepływka i sonda jednocześnie były zepsute.. :cenzura: nie mam już siły do tego silnika, sprzedaje auto dlatego chce go jeszcze naprawić . Dzięki za sugestie. Pozdrawiam
Opublikowano
Kolego najpierw wypnij sam krokowy i zobaczysz, jak nie pomoże to następnie jedź aby ci zmierzyli ciśnienie na cylindrach bo może się okazać że puszcza na zaworze(ale to już czarny scenariusz :) ). Dokładnie przejrzyj dolot czy jest w 99% szczelny i musiałbyś pomierzyć potencjometr przepustnicy, następnie możesz wypiąć wtyczke czujnika na kablu 4 cylindra(tą co idzie koło filtra oleju, tylko nie pamiętam czy ta górna czy dolna, ale zobaczysz jak kabel idzie bo druga to od czujnika wału). Od takich rzeczy mogą się dziać cyrki. M40 to ciężki silnik niestety :wink: nie jak inne "nie łamjotsja i nie gniotsja" :wink:
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"