Skocz do zawartości

nowy fan. kilka pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. chialbym zakupic bmw seria 5 model E61, mysle tylko o silniku 3.0 diesel 218ps. prosze o info z jakimi kosztami po zakupie mam sie liczyc. mam juz dwa na oku. pierwsze 2005 rok z przebiegeiem 129000km. a drugie 2004 rok z przebiegiem 93000km. obydwoje z pierwszej reki iw granicach 15000 euro. czy wybrac starsze z mniejszym przebiegiem czy mlodsze?? nigdy nie jezdzilem z automatyczna skrzynia. wyczytalem ze olej wymienia sie co 100000km w skrzyni. ale jakos sie tego automatu boje. czy manual nie jest lepszy??? prosze o rade.
Opublikowano

No ja mam taki egzemplarz.

Między 93k a 129k przebiegu do niewielka różnica. Lepiej wybrać lepiej zadbany i bezwypadkowy (mniej wypadkowy, z udokumentowaną naprawą) z tych dwóch.

Koszty zależą od egzemplarza i co w nim trzeba zrobić. Ja musiałem wymienić kolektor dolotowy (standard), wszystkie tarcze i klocki hamulcowe, wszystkie filtry i olej (bez skrzyni) i tyle. Czyli w porównaniu do każdego innego używanego samochodu to musisz ogarnąć kolektor. Niektórzy wycinają klapki, poszukaj na forum jest temat rzeka o tym.

Ja bałem się wysokich kosztów, bo nie miałem wcześniej BMW, ale po pół roku nic się nie dzieje. Ale zaznaczam, że samochód sprawdziłem bardzo dokładnie przed zakupem!

Jeżeli chodzi o automat, to wg BMW nie zmienia się oleju w tej skrzyni. Ludzie na forum mają podzielone zdania. Poszukaj. Generalnie ten automat jest cacy.

Jeżeli chodzi o manual, to moim skromnym zdaniem, nie nadaje się do tego silnika. Tam masz 500Nm od 2000 obrotów + napęd na tył + krótka jedynka = słabo i nieprzyjemnie.

Opublikowano
  • Autor
koledzy. z tego co wyczytalem, to pierwsza rzecza jaka nalezy zmienic to kolektor ssacy, jak juz dojade do Polski. szukalem w niemczech i taki kolektor jakies 300 euro. nastepnie dzwonilem do BMW w katowicach i trzeba wymienic olej w automatycznej skrzyni biegow z jakas tulejka, koszt jakies 2800 zloty. ciekaw jestem jakie jeszcze rzeczy nalezy zrobic przed zakupem!!