Skocz do zawartości

316i compact; ciężkie zapalanie, brak katalizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

niedawno dziewczyna kupiła compacta 1,6 - problem wygląda następująco: auto dziwnie pali, trzeba kilka sekund pokręcić żeby zapalił, gdy już zapali to przez kolejne 2-4 silnik pracuje na bardzo niskich obrotach rzędu 200-350, dodaję gazu trochę i po kolejnej chwili zaczyna pracować normalnie. Przypuszczałem, że będą świece do wymiany i po problemie, albo przewody- ale i świece i przewody są w porządku. Teraz mam pytanie: czy wycięcie katalizatora i wstawienie zwykłej rurki może być powodem takiego odpalania? Jak wpływa na sterowanie zastąpienie katalizatora zwykłą rurą ? na sondę ? dodam też, że czasem np przy jeździe na trzecim biegu - spokojna jazda 40km/h trzymając równomiernie gaz da się odczuć delikatne szarpnięcia- ledwo wyczuwalne.

pozdrawiam

Opublikowano

To raczej nie wina kata, ja bym szukał przyczyn w ukł. paliwowo-elektr.

Najszybciej jak byś podjechał na kompa, może to wina sondy, przepływki, może zapchany filtr paliwa. Jak się podepniesz pod kompa będzie można wyeliminować parę przyczyn.

tel. 514.99.46.99