Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przeszukalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Mam problem z ABS/ASC w E36. Problem polega na tym, ze podczas normalnej jazdy gdy np slisko albo mokro i gdy dam mocno w gaz i kola zaczynaja krecic sie w miejscu ( ASC powinno zaczac dzialac) to zapala mi sie kontrolka ASC na stale. W tym momencie ASC nie dziala i mozna zaliczyc tzw. spina. Kontrolki nie idzie wylaczyc przyciskiem ASC. Rowniez gdy mam WYLACZONA przyciskiem ASC kontrole trakcji i np rusze gdzies ostro i tylne kola straca przyczepnosc to nie moge ponownie wlaczyc ASC przyciskiem. Jedyny sposob to wylaczenie silnika i zaplonu i ponowne odpalenie. Po diagnozie INPA pojawia mi sie blad nr 50 czyli throttle valve or position mechanism. Moglby ktos mi udostepnic opisy bledow. Sam blad potrafie przetlumaczyc i wskazywalby na przepustnice ASC ale nie chcialbym jej wymieniac w ciemno. Prosze o pomoc. Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, Również mam ten problem tylko, że oprócz Błędu 50 mam jeszcze błąd 216. Samochód stał jakiś czas nie używany i teraz po włączeniu silnika zapala się kontrolka trakcji. Nie idzie jej wyłączyć. Po wyłączeniu silnika i przekręceniu tylko w pozycje zapłonu jest OK lecz gdy się uruchomi silnik kontrolka powraca.

Sprawdzałem wtyczki a następnie skasowałem błąd lecz bezskutecznie.

Poniżej umieszczam screena z INPY.

Z góry serdecznie dziękuje z pomoc.

http://images40.fotosik.pl/1303/beb8a717cc31b0e6m.jpg