Skocz do zawartości

Problem Vanosem. %20i e34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem szczęśliwym posiadaczem bmw 520i e34 vanos.

Kupiłem samochód niedawno , dziś zobaczyłem że kostka od elektrozaworu vanosa nie jest nigdzie podłączona, otóż gdzie ona ma być podpięta, jakiś kabel, wtyk?

Osobiście obawiam sie że silnik był zmieniany na 2.0 z Vanosem.... ale nie wiem jak sprawdzić dokładnie czy komputer jest od vanosa czy też nie. Podam rozkodowany mój numerek VIN.:) może to coś pomoże :)

Numer podwozia WBAHB51040BD96415

Kod typu HB51

Typ 520I (EUR)

Typoszereg E E34 ()

Seria 5

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M50

Pojemność skokowa 2.00

Moc 110

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor BRILLANTROT (308)

Tapicerka ANTHRAZIT STOFF (0411)

Data prod. 1992-01-13

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S210A ANTI-BLOCKIER-SYSTEM ( ABS ) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S270A WIDER TYRES Koła z szerokim ogumieniem

S314A HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.

S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu

S400A SLIDING SUNROOF MANUAL Dach przesuwno-uchylny obsług. ręcznie

S410A WINDOW LIFTS, ELECTRIC AT FRONT Siłownik szyby elektryczny przedni

S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł

S556A EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY Wskaźnik temperatury zewn.

S654A BMW BAVARIA C III Radio Bavaria C III

L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria

Opublikowano

Steuergerät powinien mieć naklejkę na bocznej ściance z oznaczeniem. Np. 5WK9 001

Co do pomocy z podpięciem kostki to nie pomogę bo nie wiem ja to wytłumaczyć a foty nie dam bo mój motor z Vanią stoi u mechanika.

Opublikowano
  • Autor

Ok sprawdziłem oznaczenie na komputerze sterującym , siemens 5wk9001 i jakie powinien mieć oznaczenie silnik z vanosem??

edit. Poszukałem w necie i okazało się że to jest komputer do silnika 206S1 a one nie miały vanosa...

Mam pytanie jak wyglada sytuacja z wiązką i komputerem ? czy wystarczy że dokupię komputer do silnika z vanosem, i go podłączę ?

Opublikowano
Właśnie jestem w trakcie rozwiązywania tej samej zagadki bo musiałem zmienić silnik i również niestety bez Vani. Czekam aż dotrze sterownik i sprawdzę czy wystarczy zwykła przerzutka czy to będzie bardziej skomplikowane.
Opublikowano
  • Autor

O, hmm a powiedz mi jak silnik się zachowywał w takiej konfiguracji ? tzn komputer od silnika bez vanosa z silnikiem z vanosem.

otóż mam teraz dodatkowo padnięty przepływomierz a bmw mam dopiero 5 dni i nie wiem jak powinno się zachowywać z pełną mocą ... i powiedz mi tylko czy samochód ma takie same osiągi w takiej konfiguracji jak napisałem w porównaniu z zwykłym silnikiem jaki powinien tam być, czyli bez vanosa.;)

Opublikowano

No cóż, jestem zdecydowanie niezadowolony.

Chodzi jakby o 2 cylindry za mało, ciągnie jak.. właściwie nie ciągnie - pełznie jakbym miał jakieś 1,8 pod maską, przy hamowaniu przygasa a biegi wchodzą ciężko jak cholera. Mechanik mówi że to dlatego, bo motor długo stał i suchy i żeby pierwszy 1000 km jeździć max 120kmh. Zobaczymy czy coś się poprawi.

Jakoś mi się to nie podoba.

Na dniach dostanę nowy Steuergerät i zobaczę czy to coś da.

Opublikowano
  • Autor
hmmm no ja Ci powiem że mój samochodzik jest ok, przy hamowaniu jest ok nic nie gaśnie. Biegi wchodzą normalnie. Mocy jest mało bo teraz latam z zepsutym przepływomierzem. Jak dostanę nowy przepływomierz to powiem jak jeździ na takiej konfiguracji :)