Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! auto posiadam od niecałego tygodnia kupiłem je z usterką tylnej klapy tzn mogę ja otworzyć kluczykiem (przekręcając go w zamku) to jest troszkę uciążliwe:) więc muszę to szybko naprawić tylko nie wiem gdzie szukać przyczyny i proszę was koledzy :D o pomoc na pewno wszystkie bezpieczniki w schowku i nad akumulatorem są całe...z góry dzięki za jakieś pomysły
Opublikowano

Sedan czy kombi? Uzupełnij swój profil.

Ja swoje 540i sedan kupiłem z taką samą usterką, po naciśnięciu przycisku na klapie (między lampkami tablicy rej.) albo przycisku na pilocie było słychać mechanizm ale nie otwierał klapy.

Zdjąłem plastikową część tapicerki z tylnej klapy i wyjąłem zamek, okazało się, że w mechanizmie silniczka pękł taki wałeczek z jakby gwintem, zgrzałem go na ciepło i złożyłem, jak na razie działa bdb ale dopiero 3tyg od naprawy minęły więc zobaczymy jak to się spisze, zimą jak plastik zesztywnieje pewnie znowu pęknie, ale wtedy to kupię po prostu używany mechanizm.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano
no ja mam podobnie muszę sie tylko wsłuchać czy słychać siłownik ale wydaje mi się że nie słychać go...:/wiec to pewnie coś innego ale dzięki sprawdzę to...aha to jest sedan
Opublikowano

Jeśli do tej pory go nie słyszałeś to nie działa silniczek w mechanizmie, bo jest on dość głośny.

Zdejmij tą plastikową część tapicerki klapy i sprawdź sobie multimetrem czy na wtyczce pojawia się napięcie po naciśnięciu przycisku w klapie bądź przy pomocy pilota.

A sprawdzałeś czy po naciśnięciu przycisku w kabinie, lub przy próbie otwarcia klapy pilotem nie działa? W takim wypadku to by oznaczało, że przycisk w klapie nie działa.

A oświetlenie w bagażniku działa? Bo może kable są "połamane" w środku i nie dochodzi prąd do klapy?

Tak czy siak sprawdź czy na wtyczce do tego mechanizmu jest napięcie, nie pamiętam, na którym pinie jest + ale są chyba 3 więc na pewno znajdziesz metodą prób i błędów, o ile jest prąd we wtyczce.

Bo życie zaczyna się od ośmiu cylindrów :) Moja 540iA

http://forum-lines.ru/rez/ab192360.gif

Opublikowano
ok za chwile idę to sprawdzić na pewno nic nie słychać jak wciskam i przyciskiem w kabinie też nie mogę otworzyć a prąd w klapie jest oświetlenie wewnętne i tablicy rejestracyjnej
Opublikowano
wielkie dzięki za pomoc odnalazłem przyczynę a okazało się ze przewody były pozaginane popękała izolacja w tej czarnej gumie łączącej budę z klapą wszystkie były rozizolowane a te od zamka były przerwane dzięki za pomoc jeszcze raz :cool2: