Skocz do zawartości

Nawiew nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej 730 od zakupu nie działa nawiew (nie mówiąc już o klimatyzacji). Poprzedni właściciel mówił że to tylko kwestia kupienia jakiejś części za około 100zł.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Co to jest, jak i za ile to zreperować? Jeśli podałem za mało informacji na temat usterki czy też samochodu to proszę o pytania, na pewno odpowiem.

Opublikowano
hej pewnie chodzi o tzw miecz który jest montowany po stronie pasazera pod schowkiem przed nagrzewnicą(troche trzeba sie pomęczyc) jak chcesz to moge zdjęcia na prv wysłać tego urządzenia
Opublikowano
  • Autor
Pewnie. Mój mail to [email protected] tylko jak poznam że właśnie to się zapsuło i jak to naprawię?
Opublikowano
Jeśli miecz jest uszkodzony to zapewne i dmuchawa nawiewu też nieprawidłowo działa,gdy ma już poprzycierane łożyska wentylator kręci się z większym oporem i mosfety w mieczu szybko się przepalają.
Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor

Tzn. Ja nie jestem pewien co jest uszkodzone. Chciałem tylko zapytać Was jakie są Wasze przypuszczenia i ile taka naprawa może kosztować.

Gdy jadę dosyć szybko to nawiew działa ale bardzo słabo. Kiedy jadę wolno to w ogóle go nie czuć.

Opublikowano
Jeśli dmuchawę masz uszkodzoną to mam do e32 po kompleksowej regeneracji,jak nowa,do wersji z klimą.Dmuchawa hałasuje ?
Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor

Niee, nie hałasuje.

Tylko ja nie mam pewności że to miecz. Czy może być jeszcze inna przyczyna?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

POdłączę się pod temat bo świerzy. Kupiłęm e34 525i. Działa w niej wszystko ale jest jeden szkopuł. Nawiew albo działa idealnie na wszystkich biegach i na początkowej płynnej skali, albo nie działa wcale. Z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że jak samochód stoi w słońcu i jest nagrzany to nawiew przestaje działać, a wieczorej jak jest chłodno, albo rano po nocy działa bez zarzutu. Szkoda że nie odwrotnie :)

No więc, czy na podstawie takich objawów można wyciagnać jakiś sensowny wniosek? Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Sprawdźcie przekaźnik dmuchawy. Siedzi w skrzynce bezpieczników...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie wychodzi narazie na to że to jednak szczotki. Jak dostała z plaskacza to zaczęła działać. może w weekend wyciągne dmuchawę i zobaczę organoleptycznie.