Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zapaliły mi się dzisiaj kontrolki wykrzyknik w kółeczku +auto na podnośniku. Wg instrukcji klocki hamulcowe są

do wymiany. Patrzyłem na nie "przez koła" i faktycznie nie jest ich za wiele (żeby to ocenić lepiej chyba będę musiał ściągnąć koło).

Pytanie czy jest możliwe, że kontrolki mi się zapaliły a komputer w service info pokazuje mi do wymiany klocków przednich 11 000 km a tylnych 19 000km ?

Czy miał ktoś z Was tak? i faktycznie jeśli klocki należy wymienić to zapalają się owe kontrolki na czerwono czy raczej szukać innych przyczyn?

Dodam, że na klockach przejechałem ok 30 000 km to chyba kiepski wynik. Z tego co wyczytałem w innych postach to ludzie robią 40-70k km ;-)

Motam się czy wymieniać klocki z czujnikami, te przednie, i liczyć na to, że problem zniknie czy umówić się gdzieś na podpięcie auta pod kompa i sprawdzenie czy pokazuje coś więcej.

Co radzicie?

Dodatkowe pytanie, które sprawdzone sklepy wysyłkowe polecacie jeśli chodzi o części do swoich bmw? coś innego niż inter-cars?

Pozdrawiam,

Adam

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mi tez wczoraj wyskoczyla ,moze dlatego ze kercherem mylem ale klocki i tarcze sa ok z przodu mam czujnik odpiety a tyl kupilem z febi za 28zl,ale to nie kuleczko z wykrzyknikem tylko od recznego kontrolka
Opublikowano

Tak, o kontrolkę od ręcznego mi chodzi. Może po tych deszczach się tak porobiło... hm trochę mi to nie daje jednak spokoju.

Tak w ogóle widzę, że z ATE na stronie inter cars do 120d są dwie wersje:

13.0460-7215.2

Klocek hamulcowy kpl.

Producent:

ATE - TEVES

Opis:

Klocek hamulcowy kpl. P BMW E87, E90 1.8i-2.0d 09.04-

za 264zł

i

13.0470-7215.2

Klocek hamulcowy kpl.

Producent:

ATE - TEVES

Opis:

ATE Ceramiczny klocek hamulcowy kpl. Przód BMW E87, E90 1.8i-2.0d 09.04-

za 465 zł

Te ceramiczne są dużo lepsze? da mi to coś jak mam jakieś standardowe tarcze? wytrzymają dłużej?

Czy ktoś z Was używał tych drugich?

.

Opublikowano

Kupiłem ceramiczne, stwierdziłem, że je wypróbuję. Ale jak się okazało kontrolki się zapaliły bo czujnik z tyłu

był urwany. Wymieniłem klocki z tyłu +nowy czujnik i wszystko gra. Klocki ceramiczne oddałem do sklepu.

Mam tylko takie pytanie, bo komputer pokazuje mi wartość 19 000km do wymiany klocków tylnich.

Koleś w warsztacie powiedział, że radzi zostawić, bo jak teraz go zresetuje to komputer może świrować (klocki wymieniłem dużo przed wskazaniem komputera).

Mam zresetować ten serwis czy zostawić?

.