Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Ostatnio kupiłem e86 i na samym początku natrafiłem na problem. Auto śmiga bardzo ładnie, ale mam problem z nawigacją a właściwie brakiem jej działania. Auto ma fabrycznie wbudowaną nawigację business. Po włożeniu oryginalnej płyty to napędu na wyświetlaczu pokazuje się błąd, że płyta jest nieczytelna. Ściągnąłem z internetu na próbę inną wersję 2009 rok do nawigacji business, ale wciąż nic. Napęd DVD pracuje - słychać jak mieli płytki + świeci się czerwona lampka. Moduł GPS działa (we właściwościach komputera widać obecną pozycję GPS). Co tutaj jest nie tak? Aha dodatkowo pomimo posiadania funkcji telefonu nie można go sparować w żaden spsób. Nie ma takiej opcji. Czy oprogramowanie w aucie może być skopane? Czy można w jakiś sposób zresetować komputer? Co radzicie? PROSZĘ O POMOC! Poniżej dołączam zdjęcia:

http://img405.imageshack.us/img405/153/img0101ar.jpg

tak wygląda menu przy próbie aktywacji telefonu - puste

http://img850.imageshack.us/img850/7678/img0102a.jpg

taki komunikat pokazuje się po wciśnięciu guzika R/T

http://img225.imageshack.us/img225/245/img0104auc.jpg

Tak wygląda menu Nawigacji - nic więcej nie można tam zrobić

http://img220.imageshack.us/img220/4697/img0105ai.jpg

Tak wygląda napęd DVD

Opublikowano
Po włożeniu oryginalnej płyty to napędu na wyświetlaczu pokazuje się błąd, że płyta jest nieczytelna.

Brudny lub uszkodzony laser w czytniku, zacznij od wyczyszczenia.

dodatkowo pomimo posiadania funkcji telefonu nie można go sparować w żaden spsób. Nie ma takiej opcji.

Przed użyciem musisz sparować swój telefon z BMW. Wciśnij przycisk "Bluetooth" (a nie R/T) w BMW przełączając kluczyk w poz. 1 przez kilka sekund aż do momentu pojawienia się na ekranie "Bluetooth pairing". Włącz bluetootha w telefonie, wyszukiwanie urządzeń, po połączeniu wpisz w telefonie kod PIN z modułu bluetooth, zaznacz "połącz automatycznie" w telefonie aby nie powtarzać tej czynności i tyle.

Nie każdy telefon jest w pełni kompatybilny, np. Nokie zapisują domyślnie numery tlf jako ogólne, czego BMW nie czyta, natomiast zapisane jako prywatne lub służbowe jak najbardziej. Można to wykorzystać, żeby w książka na ekranie wyświetlała te numery które chcemy, nie trzeba wtedy przebijać się przez kilkaset numerów. Dla odróżnienia po skopiowaniu numerów z Nokii do HTC pokazywało na odwrót.

Czy można w jakiś sposób zresetować komputer?

Hard reset - najprościej odłączyć akumulator, ale lepiej żeby czytnik navi był w tym momencie uśpiony.

Opublikowano

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Brudny lub uszkodzony laser w czytniku, zacznij od wyczyszczenia.

W jaki sposób można wyczyścić laser?

Wciśnij przycisk "Bluetooth" (a nie R/T) w BMW przełączając kluczyk w poz. 1 przez kilka sekund aż do momentu pojawienia się na ekranie "Bluetooth pairing".

Dzięki za wskazówki, zacząłem szukać więcej informacji na ten temat i tak w tym modelu robi się to ponoć inaczej czyli 1.włącza zapłon 2. przyciska guzik R/T 3. W telefonie wyszukuje się auta i już. Niestety mój telefon nadal nie widzi auta. Dziwne, bo spokojnie mogę sparować telefon z laptopem (jako zestaw słuchawkowy)... Może ktoś ma jakieś rady?

Opublikowano
w tym modelu robi się to ponoć inaczej czyli 1.włącza zapłon 2. przyciska guzik R/T

OK, tylko pamiętaj że parowanie trwa tylko chwilę, a w telefonie poza włączonym bluetoothem musisz mieć włączone wyszukiwanie urządzeń. Próbuj kilka razy, pierwsze łączenia nie zawsze są udane. Jeżeli to nie pomoże to być może soft telefonu trzeba zmienić lub coś dograć do komunikacji (np w przypadku Symbiana Nokii to bodajże Nokia Communicator). Dobrze byłoby sprawdzić czy inne telefony się parują.