Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to nadszedł czas na kolejny element do poprawienia :)

Otóż moja Bunia ma 230 tyś. km. oryginalnego przebiegu. Wszystkie elementy są jeszcze z fabryki, układ wydechowy też.

Jak odebrałem Bunię od mechanika, przy okazji wymiany na koło sztywne, powiedział, że jak się nią przejechał to było z tyłu słychać takie buczenie, które miałoby znaczyć o tym, iż jak on to powiedział, "tłumik się wypalił".

Ogólnie cały wydech jest w nie najlepszym stanie. Wcześniej jak jechałem do mechanika, to w drodze rura między pierwszym, a drugim katalizatorem urwała się na pół i szorowała o asfalt :lol: :lol: :lol:

Obciach co nie miara :mrgreen:

I teraz mam rozterkę. Co wybrać:

- Cały układ wydechowy wykonany z INOX. Pytałem się w różnych zakładach, np. w EL-TECu zaśpiewali mi 2600 PLN, ale w zamian dostanę wydech oparty na dwóch tłumikach przelotowych z rury o średnicy 2,5 cala, i domyślam się że będzie to robione na całej rurze, a nie na spawanych elementach, oraz że będzie cichutki przy spokojnej jeździe, a przy agresywniejszej będzie brzmiał jak R6 :cool2: . No i 4 letnia gwarancja, choć moim zdaniem to i tak mało. W MG MOTORSPORT cena 2200 PLN i podobne parametry.

Tylko teraz pytanie, czy ktoś ma u siebie w dieselku tego typu wydech? Jak wygląda taka sprawa przy przeglądzie ? :?

-Kupić cały wydech np. Bosala. Znalazłem tam dobry patent, z tradycyjną plecionką między katalizatorem, a dalszym wydechem.

No ale wtedy na wymianę pójdzie cały kompletny wydech.

Oczywiście, ja lubię jak rzeczy są trwałe, więc pewnie naniosę na elementy jakąś powłokę, tylko nie wiem jaka będzie trwała. Chromowanie raczej odpada, więc może anodowanie ? Akurat w powłokach jestem nie najlepszy :mrgreen: Cena myślę, że będzie podobna do tego z INOX.

Oczywiście, koszta zredukują się o cenę jaką dostanę z monolit z katalizatorów. Chciałbym wybrać rozwiązanie trwałe i nie takie co mi da zagubione koniki, tylko ciszę i spokój i właśnie ładną niską barwę przy wciśnięciu gazu :wink:

Chciałbym aby ktoś się wypowiedział, kto miał podobny dylemat, lub ci którzy spotkali się z wydechem z INOX w e46 ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

Opublikowano

No dobra, to chociaż powiedzcie co sądzicie o takim wynalazku Bosala 099-661? Jest to katalizator (podobno ceramiczny), z łączem elastycznym i można go mieć za 600 PLN.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSQBtG9XGQzNzCn_kqyeQPbLnmx55S6-fT1wO-QP6EA1aXJx1vS

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.