Skocz do zawartości

Demontaż dachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuję instrukcji demontażu dachu w Z4. Od kilku dni składanie dachu jakby przycina się, tzn. przy pierwszej próbie złożenia dach odblokowuje się ale nie składa. Jeżeli pomogę mu ręcznie i następnie złoże go też ręcznie dach zaczyna działać. Facet ze Zgierza, który handluje częściami do BMW zasugerował, żeby sprawdzić poziom płynu hydraulicznego w pompie do składania dachu. Żeby to zrobić trzeba zdemontować dach.

Gdyby ktoś posiadał taką instrukcję lub wiedział jak to zrobić to byłbym bardzo wdzięczny.

Opublikowano
  • Autor

Opis jest super ale znając moje zdolności manualne zaraz bym coś połamał albo uszkodził.

Znacie kogoś w Warszawie lub okolicach kto zajrzałby do tego ?

Wydaje mi się, że zacina się jakiś elektrozaworek bo pompa cały czas pracuje ( słychać jej pracę ). Kiedy rozłożę i złożę go ręcznie wytwarza się ciśnienie w układzie i dach działa normalnie. A może jest zbyt niski poziom płynu w układzie ?

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany . Okazało się, że w czasie pobytu auta na myjni, a stał na niej ponad tydzień z uwagi na ciągle padający deszcz, że szkoda było odbierać, pracownik piorąc bagażnik pociągnął i przestawił w pozycję "jak do awaryjnego otwierania dachu" i w takiej pozycji pozostawił to "ucho", dzwignię . Pompa trawi wtedy ciśnienie żeby w razie awarii można było zamknąć lub otworzyć dach. Pompa nie byla w stanie wytworzyć ciśnienia wystarczającego do otwarcia dachu. Kiedy ręcznie wspomagałem otwarcie dachu powodowałem, że ciśnienie w obwodzie rosło i po chwili było wystarczające do poprawnej pracy dachu ale tylko przez jakiś czas.

Gdyby ktoś potrzebował oryginalny płyn hydrauliczny po pompy dachu Z4 lub np. podnoszonej hydraulicznie tylnej klapy w seriach 7 lub X to mam taki za 50 % ceny :D