Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Czy wie może ktoś z czego wykonany jest przewód hamulcowy (rurka) ? To jest w końcu miedź czy jakaś zwykła stalówka?

Otóż zaprowadziłem swoje e46 do wymiany termostatu, a gdy już wyjechałem od mechanika nie miałem hamulcy. Okazało się, że ta miedziana / stalowa rurka zgniły - tak twierdzi ten mechanik. Aczkolwiek nie rozumiem, jeśli to jest miedź jak to mogło zgnić i jakim cudem trzy rurki zgniły w tym samym miejscu. :mad2:

Sądzę, że mechanik jak podnosił samochód na poduszce, albo nie wiem na czym, mógł mi uszkodzić te rurki i teraz kręci, że były zgniłe. :evil:

Od poniedziałku mi je wymienia i nadal nie zrobił bo twierdzi, że te rurki ciężko dostać... :evil:

Opublikowano
chyba są miedziane, kolor złotawy i można je śmiało wyginać. Przecież kupuje się takie przewody na metry i zagina samemu. Powiedz mechanikowi, żeby Cię wpuścił pod auto i pokazał w którym miejscu są uszkodzone
Opublikowano
Oryginalne na bank są stalowe!!!! Sa tylko powleczone czymś plastycznym, ale to coś się często uszkadza (najczęściej w okolicach kół) i przewody korodują a potem pękają pod naciskiem ciśnienia. Właśnie dzisiaj skończyłem wymieniać i teraz sobie wstawiłem miedziane i teraz na bank są miedziane. Oryginale sprzedawane w serwisie też są stalowe powlekane.
Dolo
Opublikowano

OK

Dzięki wielki za odpowiedź.

Swoją drogą dziwne, że dawali takie stalówki, a niby niemieckie ... :mrgreen:

Opublikowano
Wszystko się zgadza - ale do czasu kiedy pokryje się tlenkiem miedzi czyli patyną - potem wytrzymuje dużo więcej niż stal, która po pojawieniu się ogniska korozji koroduje w głąb. Poza tym łatwo zaobserwować wytrzymałość miedzi pokrytej patyną na dachach kościołów (takie zielone dachy). Czyli porównanie już mamy i chyba jest lepsza od oryginałów, gdyż te ze względów ekonomicznych są stalowe pokryte plastikową folią a ich wytrzymałość obliczona na 15 lat lub dużo krócej jeżeli folia ulegnie uszkodzeniu. :(
Dolo