Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć ? (Oczywiście po opisaniu przypadłości w mojej e36). Czy powinienem ustawiać zbieżność ? Czy geometrię kół przednich ? Problem pojawił sie po wymianie sworznia wahacza. Po wymianie kiera w pozycji normalnej jest przekręcona w lewa stronę. I na dziurach lub nierównościach jezdni zabiera mi kierownice. Przy czym też znosi auto na dana stronę. Wrażanie jakby jechało sie po sporych koleinach.
Opublikowano
Witam. Ja właśnie przymierzyłem się do wymiany końcówek drążka, ale zauważyłem też dziwne stukanie w prawym kole jak wjadę w jakąś nierówność. Myślę, że może to być sworzeń, ale dla pewności prawdopodobnie dzisiaj lub jutro wybiorę się do diagnosty, aby dokładnie zweryfikował mój problem. Wypytam się dokładnie co i jak należy zrobić (zbieżność, geometria) po tym zabiegu, to dam Ci znać...
Opublikowano
Wczoraj byłem u diagnosty, który stwierdził wymianę sworznia i tuleje wahacza. Pytam się go, czy po tym zabiegu należy ustawiać zbieżność, geometrie kół. On odparł, że geometria kół to tzw. zbieżność i należy ją po tej czynność sprawdzić, a jeżeli ktoś na upartego nie chce skorzystać, to jeżeli nic się nie dzieje z kierownicą, nie odczuwa zmian podczas jazdy, to może sobie odpuścić. Ja jednak po tym zabiegu zrobię tą zbieżność zwłaszcza, że będę wymieniał końcówki...
Opublikowano
Kurde też sie nad końcówkami zastanawiam. Potem 2 raz będę musiał zbieżność ustawiać jak coś...
Opublikowano
No tak, jeżeli teraz ustawisz zbieżność, za potem wymienisz końcówki, to znów będziesz musiał ustawiać zbieżność.
Opublikowano
ja zawsze jak coś robię przy zawieszeniu karze ustawiać zbieżność kół przednich i tylnych nie jest to jakiś wielki koszt a przynajmniej wiem że wszystko jest ok ogólnie raz w roku powinno się ustawiać geometrie kół przednich i tylnych a szczególnie po zimie