Skocz do zawartości

316ti compact - problem z akumulatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój problem polega na tym iż pewnego dnia przejechałem rano około 10km, wróciłem do domu około 10 rano, a po 4 godzinach samochód już nie odpalił. Było słychać takie charakterystyczne stukania przy próbie odpalenia. Od razu skojarzyłem, że może to być rozładowany akumulator, więc spróbowałem odpalić samochód na kablach i poszło bez problemu za pierwszym razem. Odpalonym samochodem przejechałem około 5 km i postawiłem na parkingu. Przez następne 3 tygodnie problem nie wystąpił ponownie, aż do dzisiaj. Przy próbie odpalenia rano samochodu, znów pojawiło się tylko charakterystyczne stukanie, i tak samo bez problemu odpalił na kablach. Wydaje mi się jednak, że może być to problem dość mocno wysłużonego akumulatora, więc chciałbym kupić nowy. I tu pojawiają się moje dwa pytania. Czy problem może nie wynikać z akumulatora?

Jaki akumulator kupić do tego samochodu? 115 KM benzyna z instalacją gazową. Wyszukiwarka poleciła mi akumulator Centra Futura CA 530.

Z góry dziękuję

Opublikowano
Napięcie na postoju 12,3 V, podczas pracy 14,1 V, jak trochę pogazowałem 14,2-14,3 V
Opublikowano
Jeśli dobrze zrozumiałem radzisz kupić nowy akumulator? Ten co mi wyszukało się nadaje czy macie jakieś inne typy
Opublikowano
dokładnie tak. Co do wyboru to podjedź do sklepu i tam już Ci coś doradzą... ja mam diesla więc "siedzę" w silniejszych bateriach :wink: