Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po drobnej stłuczce odebrałem dziś samochód z serwisu, była rozwalona chłodnica i była wymieniana. Po około 10km jazdy zaczęło się szwankowanie silnika. Jechałem na gazie i czułem przerywanie w pracy silnika. Zauważyłem że mimo że silnik był dobrze nagrzany nie dmuchało ciepłym powietrzem do środka, leciało chłodne a zawsze było aż gorące. Dalej przejechałem jeszcze z 5km i usłyszałem takie niezbyt głośne, cykliczne pykanie tak jakby coś z zaworami. Zaparkowałem samochód pod serwisem i dam go do dalszej naprawy w poniedziałek. Czy to może być przegrzanie silnika skoro z dmuchawy nie leciało ciepłe powietrze a jedynie zimne?
Opublikowano
najprawdopodobniej masz źle odpowietrzony układ chłodzenia i stąd taka sytuacja, bo oczywiście temperaturę na nawiewach miałeś dobrze ustawioną??
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Tak, na nawiewie przełączyłem na czerwone i w panelu klimy dałem 32 stopnie i nic, nadał chłodne powietrze. A co z tym cyklicznym pykaniem w silniku? Czy to może być przegrzanie silnika i problem z głowicą? Czy może to tylko tymczasowo z powodu zbyt dużej temperatury? Dodam, że nie działa mi wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej tak więc nie wiem jaka była naprawdę.
Opublikowano
ciężko stwierdzić kolego co to za cykanie występowało u Ciebie,a jak jest przy zimnym silniku?? u mnie np. słychać cały czas delikatne cyki a nic złego Się nie dzieje, a czasem jak auto dostanie dobrze po garach to słychać jak kolektory stygną i dobiega takie delikatne pyk pyk
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Przy zimnym silniku nie miałem okazji sprawdzić bo odstawiłem znów na parking koło serwisu tyle że już dziś się nic nie dowiem bo już zamknięte, dopiero w poniedziałek. To lekkie pykanie było słychać na rozgrzanym silniku i gdy był on uruchomiony. Zawsze chodził cichutko że ledwie słychać i tak było dopóki nie przejechałem z 10km.