Skocz do zawartości

[e39] 528 - Przegrzanie silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, po drobnej stłuczce odebrałem dziś samochód z serwisu, była rozwalona chłodnica i była wymieniana. Po około 10km jazdy zaczęło się szwankowanie silnika. Jechałem na gazie i czułem przerywanie w pracy silnika. Zauważyłem że mimo że silnik był dobrze nagrzany nie dmuchało ciepłym powietrzem do środka, leciało chłodne a zawsze było aż gorące. Dalej przejechałem jeszcze z 5km i usłyszałem takie niezbyt głośne, cykliczne pykanie tak jakby coś z zaworami. Zaparkowałem samochód pod serwisem i dam go do dalszej naprawy w poniedziałek. Czy to może być przegrzanie silnika skoro z dmuchawy nie leciało ciepłe powietrze a jedynie zimne?
Opublikowano
najprawdopodobniej masz źle odpowietrzony układ chłodzenia i stąd taka sytuacja, bo oczywiście temperaturę na nawiewach miałeś dobrze ustawioną??
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Tak, na nawiewie przełączyłem na czerwone i w panelu klimy dałem 32 stopnie i nic, nadał chłodne powietrze. A co z tym cyklicznym pykaniem w silniku? Czy to może być przegrzanie silnika i problem z głowicą? Czy może to tylko tymczasowo z powodu zbyt dużej temperatury? Dodam, że nie działa mi wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej tak więc nie wiem jaka była naprawdę.
Opublikowano
ciężko stwierdzić kolego co to za cykanie występowało u Ciebie,a jak jest przy zimnym silniku?? u mnie np. słychać cały czas delikatne cyki a nic złego Się nie dzieje, a czasem jak auto dostanie dobrze po garach to słychać jak kolektory stygną i dobiega takie delikatne pyk pyk
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Autor
Przy zimnym silniku nie miałem okazji sprawdzić bo odstawiłem znów na parking koło serwisu tyle że już dziś się nic nie dowiem bo już zamknięte, dopiero w poniedziałek. To lekkie pykanie było słychać na rozgrzanym silniku i gdy był on uruchomiony. Zawsze chodził cichutko że ledwie słychać i tak było dopóki nie przejechałem z 10km.