Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich bmkowiczów.

ostatni zaobserwowalem że moja bunia pije olej w ilosci ok 1L na 1000km na trasie w miescie nie jestem pewien. Po konsultacji z kilkoma mechanikami i poczytaniu troche na ten tet wniosek jeden "uszczelniacze zaworow". A pytanie moje jest nastepujące, czemu sa takie rozbierzności cenowe jeden z mechanikow zaproponowal 800 bez zdejmowania głowicy i twierdzi ze to jest bez problemu do zrobienia, drugi 350 ale jest mozliwosc ze zawór spadnie i koszty wzrosną nawet do 2000pln :(. Czy jest sens aby sie do tego zabierac?

Z góry dzieki za wszystkie przemyślane kom.

Dodam że mieszkam w Lublinie.

Opublikowano

Czy jest sens aby sie do tego zabierac?

Mysle ze tak. Niech mnie ktos poprawi jak sie myle ale "przelatujacy" przez silnik ojej bardzo szybko zablokuje katalizator, a to dodatkowy koszt

Mechanikow jest wielu, kazdy pieknie przemawia, jest najlepszy itp.

Radze Ci omijac takich magikow a znajdz kogos kto specjalizuje sie w BMW.

Masz nawet na tym forum polecane warsztaty poszukaj

Pozdr

Opublikowano
witam wszystkich bmkowiczów.

ostatni zaobserwowalem że moja bunia pije olej w ilosci ok 1L na 1000km na trasie w miescie nie jestem pewien. Czy jest sens aby sie do tego zabierac?

Trzeba jednak pamietac, ze silniki M54 pija olej i pic beda mimo , ze wstawisz nowe uszczelniacze trzonkow zaworowych.

Tak jest niestety ich natura i choc 1l/1000km to jest duzo to spodziwaja sie ze zuzycie spadnie tylko do jakis 1l/3000-4000 km.

I ze zasadniczo nie da sie z tym nic zrobic. TAki urok tego silnika.

Zanim sie zabierzesz do czynnosci bardziej technicznie skomplikowanej, sprawdz stan odmy. Ona tez potrafi byc przyczyna zwiekszonego zyzycia oleju.