Skocz do zawartości

[E36] 318 tds - problem z alarmem i kwestia foteli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni temu kupiłem sobie w/w bemke. Mam problem z alarmem. Samoczynnie się załącza (chyba nie ma syrenki, bo nie wyje, migają kierunki i światła mijania). W momencie załączenia nie zapalają się lampki w kabinie, więc wykluczyłem rygle. Jak zamknę auto to na szturchanie też nie reaguje alarm. Po prostu sam z siebie się załącza (raz już po kilku minutach, raz po 12 godzinach). Nie wiem co jest. Chciałem go całkowicie odłączyć ale nie wiem gdzie. Ponizej załączam fotki modułu (za schowkiem) i pilot z kluczykiem. Nie wiem czy to jest oryginalny alarm czy domontowany. Sterowanie zamkiem działa OK. Po wyjęciu zółtej kostki nie działa centralny, a po wyjęciu zielonej nie działa alarm, ale też nie działają szyby i szyberdach. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Dodam że nie znalazłem żadnego dodatkowego dołożonego modułu (nawet szukałem pod kierownicą). Auto posiada domykanie szyb i szyberdachu, ale jak zamykam z pilota to nie działa. Jak zamykam kluczem to domyka wszystko, ale i załącza alarm. Dodam, że moduł posiada jeszcze dwa gnizda z tyłu (białe i czarne), do czarnego jest wpięta kostaka, natomiast białe jest puste.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/85b56d77d439.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/baa494646429.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7604fcdc0a47.jpg

Czy za samoczynne załącznie sie alarmu i brak domykania szyb odpowiada moduł komfortu? Czy wymiana na nowy (używany) z takimi samymi numerami

będzie działa z moim kluczykiem (pilotem)?

Edytowane przez darek2000
Opublikowano

Witaj kolego,

Jest to fabryczny alarm ale widocznie przeszedł jakąś rozbiórkę bo każdy fabryczny alarm jest podłączony do modułu dźwięku i alarm wyje przez radio samochodowe. Może włącza się dlatego że wydaje się mu że ktoś ukradł radio? Masz oryginalne i fabryczne radio?

Opublikowano
Witaj kolego,

Jest to fabryczny alarm ale widocznie przeszedł jakąś rozbiórkę bo każdy fabryczny alarm jest podłączony do modułu dźwięku i alarm wyje przez radio samochodowe. Może włącza się dlatego że wydaje się mu że ktoś ukradł radio? Masz oryginalne i fabryczne radio?

Gdzie takich bzdur o e36 sie nasłuchałeś? :mad2:

W e36 alarm ma swoją syrene a nie coś coś przez radio :mad2: i ma swój moduł

Modul z foto to moduł komfortu - do niego może byc podpięty alarm - poszukaj modułu związanego z alarmem - w nogach kierowcy albo pasażera

Alarm jak fabryczny powinien miec pilota, osobno - z kluczyka masz zapewne tylko centralny

Opublikowano
Nie mam żadnych innych kluczyków. Wszystko jest w tym kluczyku. Otwiera (wyłącza alarm), zamyka (załącza alarm). Dodam że otwieranie i zamykanie (kluczyk w drzwi) też załącza i wyłącza alarm. A może wiecie gdzie powinien znajdować się moduł alarmu i jak wygląda (jakieś foto). Za schowkiem jest tylko to co na zdjęciu, a pod kierownicą nic nie znalazłem co przypominało by jakiś moduł. Co do radia to nie mam oryginalnego, ale chyba to nie powinno być problemem.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Z innego forum dostałem odpowiedz żeby wypiąć
Pin nr 1 z wtyczki X13254 oraz Pin nr 4 z wtyczki X13253
w module komfortu. Po wykonaniu tego zabiegu było kilka dni spokoju, ale znowu odezwał się problem samozałączania się alarmu. Dodam jeszcze że przy zamykaniu auta jest sygnalizacja kierunkami i miga dioda (na początku kilka razy intensywnie a po chwili co ok. 1sek), ale przy otwieraniu auta już nie ma sygnalizacji kierunkami. Chociaż kilka razy przy otwarciu auta kierunki dały znać, ale to było w ciągu miesiąca 2-3 razy. Otwarcie powiem że chciałbym pozbyć się tego alarmu, ale nie wiem gdzie go wyłączyć. :(
Opublikowano
syrena nie wyje bo zapewne poprzedniemu właścicielowi to samo się przytrafiało i ją odłączył (okolice prawego kielicha , jest oddzielna do klaksonu i do alarmu) . Mi też to się przytrafiało (z 3 razy na dwa lata). Masz słaby akumulator ? U mnie to było raczej z tym związane bo załączał się w nocy po długim postoju bez odpalania ...
Kamil
Opublikowano
u mnie była pod półką gdzie u Ciebie jest akumulator (go miałem w bagażniku) coś takiego mi świta ... podjedź do zakładu co montują alarmy , powinni sobie poradzić z odłączeniem ... nie ma związku to z wilgotnością powietrza ? może gdzieś masa znika , może jakiś czujnik wariuje ...
Kamil
Opublikowano

Odnośnie alarmu dzisiaj jeszcze posprawdzałem piny w kostakach X13254(zielona) i X13253(żółta) i okazało się że pin 4 w X13253 odpowiada za otwieranie pilotem (wypięcie - nie otwiera pilotem), natomiast 17 z X13253 odpowiada za zamykanie pilotem (wypięcie - nie zamyka pilotem). Po wypięciu w/w pinów kluczykiem idzie zamykać i otwierać (centralny działa). Przy zamykaniu natomiast załącza się alarm. Pin 1 w X13254 nie wiec co daje, bo wszystko działa. Szukałem innych modułów i nic nie znalazłem (pod tylną kanapą jest tylko jakiś moduł od airbagu).

Korzystając z okazji, chciałbym wymienić fotele przednie (mam poprzecierane). Mam dwa przednie z sedana 1991 316i (bez airbagu). Czy mogę je założyć u mnie w 318tds (airbag-kierowca i pasażer).

A tak na marginesie to co to za moduły (pierwsza fotka w pierwszym poscie): ta z niebieską kostką i ta z żółtą kostką. Ta metalowa po prawej to chyba od abs-u. Moduł komfortu to wiem :).

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

Odgrzewam temat z przed kilku lat

Powód jest taki, że mam dokładnie taki sam objaw jak autor wątku.

Nawet auto jest takie samo - 318TDS - w pewnej chwili myślałem, że to poprzedni właściciel pisze ale u mnie nie ma szyberdachu ;)

Syrena prawdopodobnie wypięta - tak btw. gdzie jej szukać w e36? (touring)

Czy ktoś spotkał się z takim problemem? co było przyczyną?

Pytanie dodatkowe: Gdzie w touringu w tylnej klapie znajdę krańcówkę alarmu? wykluczam krańcówkę maski i drzwi ale nie wiem gdzie szukać tej z klapy