Skocz do zawartości

316Ti n42-PROSZĘ O POMOC-WYCIEK OLEJU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem w --> e46 316Ti 2003r przebieg 180.000km (benzyna)

Samochód bierze 1litr oleju na 1000km.(Wlewam 0w30Castrol Edge ) Nie zależnie czy jeżdzę wolno czy dynamicznie oleju ubywa.

Byłem już w wielu warsztatach niestety nikomu się jeszcze nie udało zdiagnozować dokładnie problemu, dlatego proszę o pomoc.

Jeden z mechaników u których byłem podczas jazdy próbnej stwierdził, że to nie pierścienie (przy redukcji biegów na wysokich obrotach - auto nie kopciło) z resztą też staram się na to zwracać uwagę podczas jazdy i nigdy nie widziałem za samochodem dymu z rury wydechowej.

Silnik był myty , po przejechaniu kilkuset km sprawdzany z góry i z dołu - nie znaleziono żadnych wycieków.

Samochód parkuję w garażu i na msc parkingowym też nie ma śladów oleju.

Jeden z mechaników stwierdził , że prawie na 100% to wina separatora oleju.

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AT51&mospid=47649&btnr=11_3180&hg=11&fg=15

No i teraz pytanie do Was : Czy zepsuty separator może być przyczyną tak dużego wycieku oleju ? (w ASO powiedzieli że nie ma takiej możliwości )

Jeśli tak- to dokąd ucieka olej przez separator ?

A jeśli uważacie że separator nie może być przyczyną takiego ubytku oleju to proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć poszukiwania ?

• Członkowie klubu
Opublikowano
A kpl separatora oleju kiedy był wymieniany :?: Zaleca się wymieniać co 2-3 wymianę oleju :idea:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

chyba nie był wymieniany od nowości.

Myślisz że to może być przyczyną ubytku oleju?

• Członkowie klubu
Opublikowano

W tym przypadku nie ma o czym mysleć :cool2:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

W tym przypadku nie ma o czym mysleć :cool2:

Jeśli zepsuty jest separator to gdzie w takim razie ten olej trafia skoro nie ma wycieków ?? Chyba nie wyparowuje...:)

Jakieś pomysły ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

separator wymieniony...

problem pozostał- oleju ubywa w zastraszającym tempie

Mało tego, od czasu do czasu po odpaleniu samochodu z tyłu widać niebieskawy dym. Kopci przez ok 1 minutę, a potem przestaje.

Od czego teraz zacząć ?

z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Opublikowano

Jak już koledzy wspomnieli, głowica albo pierścienie. Niebieski dym to spalanie oleju.

Sprawdź ciśnienie na cylindrach, na zimnym i na ciepłym silniku.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
Uszczelniacze trzonków zaworowych są do wymiany ,moim zdaniem.Miałem podobny problem - jeden "puszczał " i ubytek oleju był bardzo podobny.
Opublikowano
Też tak myślę, ale przed rozbieraniem silnika, warto zmierzyć ciśnienei na cylindrach.
Będziesz Mógł Więcej