Skocz do zawartości

air bag-kontrolka pali się 5 minut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niedawno kupiłem 525TDS i dałem zamontować alarm , odebrałem auto alarm OK. po odpaleniu nie gaśnie mi kontrolka air bag -zgaśnie dopiero po ok. 5 min. Elektryk od alarmu twierdzi , że nic nie zepsuł , więc co może być :modlitwa:
Opublikowano

Skoro przed instalacja alarmu wszystko bylo w porzadku to skoro nic nie zepsul to dlaczego nagle kontrolka zapala sie na 5 minut i gasnie?

Moze to faktycznie tylko taki zbieg okolicznosci. :roll:

Moze instalujac alarm nie odpial akumulatora a w miedzyczasie odpial niechcacym jakas wiazke kabli na przyklad biegnacych do airbagow w drzwiach, kurtyny, maty w siedzeniu lub czegos podobnego i dlatego teraz masz taki objaw.

Bez podpiecia kompa to jak "wrozenie z fusow" co moze byc przyczyna zapalania sie kontrolki airbagu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Elektryk od alarmu twierdzi , że nic nie zepsuł...

I na tej podstawie dałeś mu spokój :)

Wystarczy, że przy włożonym kluczyku na I pozycję rozpiął kabel z poduszki (potem go oczywiście podłączył z powrotem) i już jest błąd... Moja rada jest taka, że lepiej jechać się podpiąć na kompa i zapłacić parę złotych, ale sprawdzić, o co chodzi przed skasowaniem błędu. Weź pod uwagę, że poduszka może Ci się (odpukać) kiedyś przydać, a jak świeci kontrolka, to poduszka jest nieaktywna.

Kai
Opublikowano
Jezeli kontrolka gasnie po jakims czasie to poduszka odpali... Po podpieciu do komputera wyjdzie co jest nie tak albo raczej co bylo nie tak....
Pozdrawiam dinox
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam gdyby elektryk odłączył któryś z sensorów lub poduszkę i przekręcił zapłon to kontrolka świeciłaby cały czas \wiem z doświadczenia\

Dokładnie tak.

Jednak jeżeli robi cokolwiek poza włączeniem się na chwilę w I pozycji kluczyka, to oznacza, że coś jest nie tak z układem SRS. Trzeba to sprawdzić.

Kai