Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z automatyczną skrzynią biegów w 530d 99 rok. Objawy są takie, że nie wchodzi 4 i 5 i ogólnie jak się wdepnie na 1 to obroty idą w górę, a auto nie przyspiesza. Oryginalny przebieg - 205000 km (sprawdzany). Co to może być ? Czy uszkodzony sterownik ASC/ABS może mieć na to wpływ ? (INPA: brak komunikacji -> już oddałem do naprawy), gdyż przez to w ogóle nie działa prędkościomierz.

Dodam, że INPA nie wykazała żadnych błędów skrzyni biegów. Skrzynia nie szarpie.

Z góry dzięki za informacje.

Opublikowano
Najapierw zrób czujnik w lewym tylnym kole skoro prędkościomierz nie działa,a przez to też ASC/ABS.Potem zobaczysz jak zachowa sie skrzynia,według mnie przez ten czujnik chodzi ona awaryjnie.POzdr
Opublikowano

Czujniki raczej mam dobre, tylko moduł uszkodzony (już oddany do naprawy). A na czym polega tryb awaryjny ? Ogólnie to skrzynia nawet normalnie chodzi, ale 4 i 5 nie wchodzi czyli można tylko rozpędzić się na 3 i dalej nie przełącza, nawet przy najwyższych obrotach.

Przypomnę, iż nie działa prędkościomierz czyli samochód myśli, że auto stoi w miejscu, ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Co robić ? Czy można zrobić jakiś podgląd parametrów skrzyni za pomocą INPY ?, np. ilość oleju ?