Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zapaliła mi się w mojej Bawarce kontrolka taka z autem na podnośniku i zapaliła na desce kontrolka od hamulców,wiem ze mam wymienić klocki przednie.

Teraz pytanie:

Co ta kontrolka oznacza?I czy nie zablokuje mi auta?

Czy mogę nadal jeździć ale wiadomo ostrożnie z braku klocków?

Czy wymieniając klocki przednie muszę wymienić tez czujnik?

Jaką firmę klocków polecajcie?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zablokuje ci auta a oznacza ona ze czas na serwis, klocki + czujniki powinieneś zmienić jak najszybciej jęsli faktycznie się kończą.
Opublikowano

Jak żółta to znaczy ze w ciągu 1000km skończy się czujnik hamulców

Jak czerwona to znaczy że się skończył

i teraz od stanu klocków zalezy czy wymieniać czy nie, u mnie czerwona swieci się już 6000km, a klocki jeszcze się na jakieś 5 tyś zapowiadają. Lekka przesada jak od momentu kiedy czujniczek zawoła że czas klocki zmieniać przejeżdzasz jeszcze bez problemów 11 tyś kilometrów. Ale u mnie to akurat spowodowane jest końcowym stanem tarcz i sporym rantem na ich krawędzi, po prostu szybciej czujnik wytarło niż klocki, teraz przy wymianie pojedzie nowa tarcza + nowy klocek i będzie z głowy na długo :-)

Zobacz na klocki, jak jest ich jeszcze dużo to olej, jak jest mało to wymień razem z czujnikiem i wyresetuj wymianę klocków w komputerze i będzie spokój :-)

Opublikowano
Jeśli kontrolka raz otrzymała sygnał od czujników klocków to sama wymiana klocków nie wygasi komunikatu o klockach. Po prostu czujnika nie da się zresetować i raz "uruchomiony" będzie wysyłał taki komunikat. żeby to wygasić trzeba zmienić wraz z klockami czujniki.