Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,na samym pcozatku chcialem sie przedstawic.Moje imie to Maciej,mieszkam w okolicy Kedzierzyna-Kozla(opolskie)Od paru dni jestem posiadaczem(poki co szczesliwym)BMW e34 525 m20b25 :) .Autko zakupilem i troche sie zainteresowalem co z czym sie je.Napotkalem maly problem w postaci oleju do mojej skrzyni GETRAG 260.0.1246.91.Poprzedni wlasciciel wymienial olej w serwisie,i mam obawy co do tego co jest wlane do srodka.Tzn powiem tak ze napewno to nie ATF.Wyglada na zwykly 80W.Chcialbym aby ktos posiadajacy taka sama skrzynie pomogl mi w doborze oleju bo juz wiele zdan slyszalem na temat olejow,a naklejki na skrzyni nie ma...Takze jesli ktos jest w stanie mi pomoc to z gory dziekuje.Pozdrawiam :)
Opublikowano
Witaj. Pojedź do mojego znajomego (najlepiej z dowodem rej. żeby podać dokładnie model) na osiedle Piastów, na ulicę Królowej Jadwigi. Jest tam sklep z częściami samochodowymi RAMIREX (schodzi się po schodach na dół). Tam zapytaj który olej normalnie ma być lub jego zamiennik. Gość ma dość tanio i fachowo. Części których nie ma na stanie są na drugi dzień rano po zamówieniu.
Opublikowano

Olej można też sprawdzić w każdym poważniejszym sklepie(nie tylko ASO, chociaż tam na pewno też taki info mają) po numerze VIN. Albo samemu na realoem. W zakładce od skrzyni biegów przy jej rysunku jest podana jako część tabliczka na skrzynie, którą można sobie zamówić. Nie chodzi żeby koniecznie ją kupować, ale zerknąć na treść (numerek 3 na rysunku - oczywiście ten konkretny dotyczy mojego auta i nie można się sugerować).

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HD11&mospid=47382&btnr=23_0289&hg=23&fg=05

Według tego co mówili tam gdzie kupowałem zawsze się wyświetla olej taki jaki ma być, trzeba tylko mieć pewność, że nie była zmieniana skrzynia. Na mojej sama naklejka była również do odczytania, a gdzieś na forum było który kolor jaki olej oznacza...