Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Wiem, że pytanie co najmniej dziwne ;) Ale dotyczy też beemek, ale trochę mniejszych ;)

Mam dość sporo dobrej klasy modeli BMW w skali 1/18. I chciałbym wiele z nich przemalować na inne kolory.

Niestety lakierowanie sprayami nie daje takich efektów jak ma przez co przemalowany zawsze wygląda gorzej, a co gorsza lakier jest miękki i bardzo łatwy do zadrapania już przy ponownym montażu modelu.

Dlatego mam parę pytań do lakierników.

1) Jaki z podkładów użylibyście na gołą karoserię modelu (ZnAl) żeby się kolejne warstwy trzymały?

2) Jak osiągnąć twardość powłoki malując sprayami? Jak dotąd używałem podkładu i klaru 1K w sprayach Motipa.

3) Ile kosztowałoby profesjonalne polakierowanie modelu na wybrany kolor? Oczekuję tylko wyglądu jak oryginalnego modelu.

Będę wdzięczny za opinie i pomoc :)

BMW - The Ultimate Driving Machine
Opublikowano

Witam,

czasem bawię się w malowanie a widzę, że jesteś ze Śląska to możemy spróbować psiknąć jakiś model pistoletem.

Co do sprayów to nie wiem, jest zwykły podkład lakierniczy w sprayu ( chyba z Boll'a) nakładasz potem na mokro matujesz i możesz kłaść bazę i bezbarwny. Kilka cieńkich warstw bazy powinno "wzmocnić lakier".

Jak co to się odezwij .

Pozdro.