Skocz do zawartości

318i - falujące obroty LPG , automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , przeczytałem większość tematów o falujących obrotach, lecz nigdzie nie znalazłem nic o skrzyni automatycznej, bo u mnie problem jest o tyle dziwny, że na benzynie nie falują w ogóle obroty, natomiast na gazie, póki jest nierozgrzany ( i później do powiedzmy 5 minut jazdy z temperatura optymalną) to obroty falują, lecz tylko kiedy skrzynia jest na biegu ( na D ). Wtedy obroty falują od 500 do 1000 i auto potrafi zgasnąć i jest to dosyć irytujące. Lecz gdy przełącze na luz ( N lub P ), to obroty podskakuja do ok. 800 i praktycznie w ogóle nie falują. Po rozgrzaniu auta obroty zaczynają falować po ok. 10 sekundach postoju na biegu, ale jest to już falowanie minimalne, tzn czuć jest w aucie ,ale auto nie gaśnie. Auto niedawno kupiłem, przez prawie rok stało nieruszane ( teraz nim przejechałem już z 600km), gaz sekwencja, czy regulacja gazu coś pomoże ? pozdrawiam
Opublikowano
Też myślę że nie obejdzie się bez wizyty u dobrego gazownika. Sekwencja sekwencji nie równa. Można założyć różne komponenty. Jedne są drogie, ale dobre, drugie tanie ale kłopotliwe w eksploatacji. Z opisu problemu stawiałbym na kiepskiej jakości wtryskiwacze. Mogą być brudne, rozkalibrowane, zużyte, źle dobrane do auta podczas montażu. Może być wina niewłaściwego ustawienia komputera gazowego, niewłaściwe ciśnienie na reduktorze, lub zbyt duża rozbieżność między ciepłym i zimnym silnikiem. Możliwe też że wina nie leży po stronie instalacji gazowej, tylko padł któryś z czujników silnika, np sonda lambda. Temat rzeka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja obstawiam że regulacja gazu. Lub ktoryś z elementów instalacji gazowej jest walnięty.