Skocz do zawartości

[e87] 118d po chipie - jaki olej i filtry

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Motul, Valvoline, LM a filtry Mann, Knecht.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Motul - Specific LL-04 5W-40

na stronie castrola podalo ze zalecaja - Edge Sport 0W-40

na stronie Valvoline ze zalecaja SynPower XL-III 5W-30 SynPower MST 5W-30

i tutaj pytanie do was ktory z nich wybrac ...o motulu slyszalem same superlatywy - jest nawet norma LL04 i wiem ze poprzednio ASO wlalo mi olej z taka norma ...

nie znam sie na tych cyferkach przed W ani po tym W wiec jesli ktos moze mi jasno i klarownie napisac co w tym chodzi bede wdzieczny ... wzgldnie prosze o wskazanie ktoregos z olejow ktore podalem wyzej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystkie oleje które wymieniłeś mają specyfikację LL-04. Liczba przed W odpowiada za płynięcie oleju w niskich temperaturach czyli np. 5WX będzie płynny do -45 stopni a 0WX będzie płynny do -55 stopni ale w naszym klimacie w zupełniści wystarczy 5W, natomiast liczba po W np. XW30 odpowiada za utratę właściwości smarnych w wysokich temperaturach czyli np. XW30 straci swoje właściwości smarne przy +35 stopniach a XW40 dopiero przy + 45 stopniach, to są oczywiście przykłady bo każdy olej ma inną charakterystykę ale tak to działa.

Ps. Ja osobiście jeżdżą na Motulu X-clean 5W40

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
panowie mam maly roblem otoz kupilem olej MOTUL 8100 X-CLEAN c3 5w40 i go zalalem. problem polega na tym ze oznaczenie C3 to olej do silnikow bez DPF-a ktorego posiadam .... :duh: moga byc z tego powodu jakies problemy/ konsekwencje ?? bardzo licze na jakis odzew
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
C3 to właśnie oznaczenie że olej jest Low Saps czyli do samochodów z DPF-em. Przecież logiczne że Motul by nie zalecał Tobie oleju który by nie był przeznaczony dla samochodów z filtrem cząstek stałych.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a motul x clean+ 5w30 z silnikem bez dpf mozna smialo lac?

Oczywiście że można.

• 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mam pytanko guzior czy zmienic teraz na 5w 40 oczywiscie motul 8100 x clean+ c3 czy zostac przy 5w 30

z gory dzieki za info pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Motu 8100 X-clean + 5W30 jest lepszy na zimę a w lecie przy wysokich temperaturach i ostrej jeździe lepiej spisze się X-clean C3 5W40
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam, poprzedni wlasciciel mojego auta jezdzil na oleju 5w30 total quartz ineo ecs, czy to dobry olej i mam lac go dalej do silnika czy moze zmienic na inny? Moje auto z dpf.

Ps: przebieg 230k