Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy tak jak w temacie, chciałem zapytać co może być przyczyną tego, iż moje e60 530dA czasem przy odpaleniu puści niebieskiego dymka?...Zdarza sie to tylko czasem ale nigdy po tym jak auto stoi całą noc w garażu...Po przyjechaniu do pracy auto stoi ok 8h na dworzu, wychdoze z pracy odpalam i czasem pusci mala niebieska chmurke (podkreślam MAŁĄ) ale jednak widze ją w lusterku. Kilka dni temu wymienilem olej, filtry, świece oraz sterownik świec. Dodam że auto po takim odpaleniu przez kilka sekund (1-5s) bardzo delikatnie zatrzesie budą naprawde prawie tego nie czuc ale jednak, czy to moze byc wina jakiegoś wtrysku?:>....czy dolanie dodatku z Castrola TDA moze w czymś pomóc?:> dzieki za sugestie:) pozdrawiam.
Opublikowano
zapomniałem dodać, że auto ok rok temu miało wyciętego DPF-a, przez poprzedniego właściciela...
Opublikowano
wtryski suche, cisnienie w turbo lux!....jakies inne sugestie?..z tym ze wtrysk i turbo to chyba raczej ropa czyli czarny dymek a ten jest niebieski. Narazie ubytków oleju nie zauważyłem...
Opublikowano
przypominam Sobie, że nie wymienilem odmy ale jak zajrzalem byla strasznie upier...aqz strach myślec;/ wymienie odme i moze pomoze;]
Opublikowano

kolego ja miałem to samo,na początku rano przy odpalaniu delikatnie trzęsło autkiem...

to trwało przez długi okres, aż przy odpalaniu zaczęło delikatnie dymić na niebiesko...

diagnoza: do wymiany 2 wtryski!

proponuje sprawdzić na kompie!

a dodam jeszcze, że ja również tydzień przed tym wywaliłem DPF :)

Opublikowano
o kurde;/ to nieciekawie...ale jeszcze spróbuje wymienić filtr powietrza i odme...a jak nie to zajrze we wtryski. Aczkolwiek są suche nie leja nic itp...okaże sie. Na kompie wyjdzie który itp tak? Droga przyjemność?Duzo roboty?...trzeba po wlożeniu nowych je programować czy cos...?:>
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego ja miałem to samo,na początku rano przy odpalaniu delikatnie trzęsło autkiem...

to trwało przez długi okres, aż przy odpalaniu zaczęło delikatnie dymić na niebiesko...

diagnoza: do wymiany 2 wtryski!

proponuje sprawdzić na kompie!

a dodam jeszcze, że ja również tydzień przed tym wywaliłem DPF :)

To się ciesz że wywaliłeś DPF bo dzięki temu mogłeś zobaczyć że jest coś nie tak. DPF maskuje różnego typu usterki powodujące dymienie i przez to też szybciej sie zapycha.

Opublikowano

podjedź na kompa i wszystko wyjdzie!

ja regenerowałem wtryski- 700pln/szt z robotą...

z tego co słyszałem to trzeba to zaprogramować/wpisać do kompa.

Opublikowano
hmmm no wlasnie dzisaij poajde tak zrobie;/ no w takim razie dzieki za pomoc, zdajm relacje jak bede wiedzial cos konkretnego.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, odświeżam temat, jestem po wymianie filtra powietrza oraz odmy silnika, wiec sprawa wyglądała tak, że niebieski dymek spowodowany był tym że odma musiała byc ze 3 lata nie wymianiana i była nieszczelna, mało tego brakowało oringu, który był w zestawie z nową domą, narazie wszystko jest ok, odpalam bryke i nic sie nie dzieje...wygląa na to ze prolem rozwiązany:) pozdrawiam.