Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

niedawno kupilem bmw jak w tytule z silnikiem 1.9 ,105 koni.Wszystko ladnie chodzi jednak podjechalem do mechanika celem usuniecia stuków w zawieszeniu i okazalo sie ze mocno mi kapie olej gdzies z tylu silnika.Mechanicy cos pocmokali,posprawdzali i wyszlo im ze sa twarde weze do chlodnicy i to napewno UPG.Tego oleju troche kapie bo po postoju mam nieduza kaluze.Pod korkiem oleju majonezu brak.SIlnik wydaje mi sie ze ladnie pracuje.Czy to moze byc UPG?Auto ma 217kkm przebiegu.Jaki ewentualnie tego moze byc koszt?pozdrawiam

Opublikowano
W najgorszym wypadku może być UPG - kiedyś w innej furze miałem podobnie, wypychało olej na zewnątrz właśnie spod uszczelki /że tak powiem lało już nieźle/, a płyn chłodzący cały czas był czysty, zero mazi, przegrzewania się silnika. Trzeba ustalić skąd cieknie i naprawiać /może to coś innego/. Pewnie kupiłeś bunię po okazyjnej cenie? Też kupiłem okazyjnie, ale miałem farta. Po zakupie okazało się, że dość szybko ubywa płynu chłodzącego, a sprawdzałem przy zakupie nic nie ciekło /pewnie poprzedni właściciel spanikował - kupiłem taniej o parę tysiączków/. Pomyślałem oczywiście o najgorszym, okazało się, że puszcza na plastikowym króćcu przy bloku silnika /parowało/ - koszt 32 zl, robota własna. Morał: nie szukajmy okazji w BMW, bo tylko niektórym się udaje.