Skocz do zawartości

Problem ze spalaniem na paliwie i gazie 730I Kat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam BMW 730I KAT 91r w automacie ze zwykłą instalacją gazową.

Problem mam taki że jak zawsze tankowałem około 12l paliwa to starczało mi spokojnie na 100km na trasie tak samo z gazem jakieś 12-14l gazu na 100km mi spalała.

Gdzieś od trzech miesięcy jest tylko coraz gorzej. Aby aktualnie przejechać 100km na paliwie muszę teraz zatankować minimum 18-20l paliwa a gazu to jakieś 25-30l.

Nie mam pojęcia co mogło się stać. Nic przy niej nie robiłem aż tu nagle coraz więcej pali. Co może być przyczyną większego zużycia paliwa i gazu ? bo jak by tylko na gazie się tak działo to bym kupił nowy parownik i po sprawie by było ale tu i na paliwie chla jak wejdzie ;/

--------------------

Dodam jeszcze że dzisiaj przy odpalaniu auta, oczywiście odpalanie bez dodawania gazu to po przełączeniu z paliwa na gaz rozwaliło mi filtr powietrza i pokrywę od niego.

Opublikowano

Na gazie już kupiłem ją.

To jest mój pierwszy samochód z BMW na gazie jaki kiedy kol wiek miałem.

Ale z takim czymś by coraz więcej mi spalało to jeszcze w życiu się nie spotkałem

Opublikowano
Kolego bardzo dużo już na tym forum napisano na temat zwykłego gazu w bmk-ach. W pigułce - albo wywal ten gaz bo rozwali ci silnik o ile już nie rozwalił, albo przerób na sekwencję................nic dodać nic ująć. Co do zużycia paliwa sprawdź sondy, wtryski, przepływkę...................generalnie na kompa i zobaczyć błędy.