Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich forumowiczow !!

mam problem z alternatorem a wlasciwie z regulatorem i mam okazje kupic uzywany alternator za rozsadna kase lecz kilka rzeczy jest nie jasne dla mnie a mianowicie:

-czy przy silnikach tych 3.0d 218 km jest taki sam alternator co przy tych 231km?? ( moje auto jest z 2003r a dawca alternatora z 2008r)

-do tej pory dowiedzialem sie ze sa boshe i valeo ( moze jest wiecej_nie wiem) czy ktorys jest ewidentnie lepszy/gorszy?? ktory wybrac??

bardzo prosze o szybka odpowiedz bo sprawa pilna jako ze bez dobrego ladowania auto jest zawodne

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
No cóż najlepiej kup ten alternator,nie baw się w wymiany regulatora czy innych uszkodzonych elementów bo może być to któraś z diód lub kilka z cewek itd.Ja całkiem nie dawno tak zrobiłem wymieniłem od auta z 2009 wszedł bez problemu. Generalnie kup taki sam tzn.jak jest u ciebie,a powinien być Valeo 170 A LUB 180 A .Oba podejdą bez problemu :norty:Najlepiej obejrzyj swój i porównaj. Edytowane przez kiler.b
Opublikowano

szczerze mowiac to nawet nie wiem jaki jest u mnie bo dalej siedzi w aucie. tak mam zamiar wymienic caly alternator.

tylko upewniam sie przed kupnem czy jezeli np. mam valeo a ten ktory chce kupic to bosch( lub na odwrot) to czy podejdzie i czy w tych nowszych silnikach nie zmienilo sie np. mocowanie lub co kolwiek innego.

Opublikowano
a ja mam jak twoj, kupilem regulator po tym jak zaczal wariowac i jezdzilem z nim. No i jak przeczuwalem padl podczas jazdy 3 tygodnie pozniej. Wymienilem go na chodniku- ok. 20 minut. Koszt £80